Οι απαραίτητες βιταμίνες για την καλή λειτουργία του οργανισμού

«Ασπίδα» ενάντια σε πολλές νόσους αλλά και σε προβλήματα υγείας, μπορεί να αποτελέσει μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και … μέταλλα.

Το καλύτερο είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιέχει μια ευρεία γκάμα βιταμινών και μετάλλων, αλλά αυτό λίγοι το κάνουν. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός με όλες αυτές τις απαραίτητες ουσίες και τις τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτές:

-Καροτίνη Β. Βρίσκεται στα καρότα, στις γλυκοπατάτες και στις πράσινες πιπεριές. Μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό που είναι σημαντική για την όραση, για το δέρμα και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

-Ασβέστιο. Βρίσκεται επί των πλείστων στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών αλλά και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα συμπληρώματα δεν είναι κακή ιδέα εάν δεν σας αρέσουν καθόλου τα γαλακτοκομικά. Μπορείτε όμως να τα παραλείψετε σε περίπτωση που έχετε πέτρα στα νεφρά ή αν είστε γυναίκα άνω των 70 ετών. Μην πάρετε πάνω από 500mg τη φορά και συνδυάστε τα με βιταμίνη D για να απορροφηθεί καλύτερα το ασβέστιο.

-Φολικό οξύ. Αποτρέπει ανωμαλίες του νευρικού συστήματος και βρίσκεται στα δημητριακά, στα πράσινα λαχανικά, στα όσπρια, στον χυμό των εσπεριδοειδών, στο ψωμί και στα ζυμαρικά. Το φολικό οξύ καταπολεμά τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τις ψυχικές ασθένειες.

-Σίδηρος. Μπορεί να μην αγαπάτε τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως το συκώτι και τα εντόσθια, αλλά είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Προσπαθήστε να πάρετε σίδηρο από διαιτητικές πηγές όπως από τα άπαχα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, και τα πράσινα λαχανικά. Εάν πάσχετε από αναιμία ίσως χρειαστεί να πάρετε συμπλήρωμα.

-Πολυβιταμίνες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο μία μεγάλη μελέτη του 2009, δεν βρήκε ευεργετικά αποτελέσματα από τη χρήση πολυβιταμινών αλλά ούτε και προστασία από τον καρκίνο του μαστού.

-Κάλιο. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Η μπανάνα, οι σταφίδες, τα πράσινα λαχανικά, τα πορτοκάλια αλλά και το γάλα περιέχουν ποσότητές του.

-Σελήνιο. Το σώμα χρειάζεται μόνο μικρές ποσότητες από το αντιοξειδωτικό αυτό. Περιέχεται στα κρέατα, στα θαλασσινά, στα αυγά και στο ψωμί. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 200mg ημερησίως, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, αλλά και του πνεύμονα.

-Βιταμίνη C. Υπάρχει άφθονη στα εσπεριδοειδή, στα μούρα, στο μπρόκολο, στις πράσινες πιπεριές. Μία τελευταία μελέτη έδειξε ότι η τακτική λήψη βιταμίνης C, είναι ασπίδα για το κρυολόγημα.

-Βιταμίνη D. Βοηθά στην αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών, ενώ ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και 2 αλλά και σκλήρυνσης κατά πλάκας.

-Βιταμίνη Ε. Περιέχεται στο λάδι, στα φιστίκια, στα αυγά, στα δημητριακά, στα φρούτα και στα πράσινα λαχανικά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *