Ναι στις στατίνες αλλά προσοχή στο διαβήτη

μειώνουν το επίπεδο της «κακής» χοληστερίνης, όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη.

Πάντως ο κίνδυνος αντισταθμίζεται από τα οφέλη για την καρδιά, λένε οι ερευνητές.

Σε μετά-ανάλυση στοιχείων περίπου 32.800 ανθρώπων οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή δοσολογία στατινών συνδέεται με αύξηση έως 12% των νέων περιστατικών διαβήτη. Όμως οι ίδιες υψηλές δόσεις βοηθούν σημαντικά στον περιορισμό των καρδιαγγειακών προβλημάτων στους ασθενείς, πράγμα που μεταφέρει τελικά στους γιατρούς το δίλημμα να εξισορροπήσουν, κατά την κρίση τους και ανάλογα με την κάθε μεμονωμένη περίπτωση, το «ισοζύγιο» οφέλους-κόστους από την χορήγηση στατινών.

Σε μια περίοδο πέντε ετών κατά μέσο όρο, το 8,4% των ασθενών εμφάνισαν διαβήτη και οι περισσότεροι από αυτούς ανήκαν στην ομάδα που είχαν πάρει στατίνες σε υψηλές δόσεις, ενώ όσοι είχαν πάρει μικρότερη δοσολογία, είχαν λιγότερα περιστατικά εμφάνισης διαβήτη. Από την άλλη, όμως, η ομάδα με την εντατικότερη χορήγηση στατινών εμφάνισε συγκριτικά λιγότερα σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά (μείωση έως 16%).

Πάντως οι ερευνητές συνιστούν στους καρδιολόγους να έχουν το νου τους για τυχόν εμφάνιση διαβήτη στους ασθενείς στους οποίους χορηγούν στατίνες, οι οποίες κυκλοφορούν με διάφορες εμπορικές ονομασίες. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, επειδή ρίχνουν το επίπεδο της «κακής» χοληστερίνης (LDL-χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης).

Οι Βρετανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η έρευνά τους δεν συνεπάγεται ότι οι ασθενείς πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν στατίνες, θα έπρεπε όμως να κάνουν τακτικό έλεγχο για διαβήτη, ειδικά αν παίρνουν υψηλή δοσολογία των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *