Νέες θεραπευτικές εξελίξεις για την ωχρά κηλίδα

Εμπλουτίζεται το φαρμακευτικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση των παθήσεων που προκαλεί η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί για δύο οφθαλμικές παθήσεις, το Lucentis, έλαβε πρόσφατα από τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θετική γνωμοδότηση και για το οίδημα που οφείλεται σε θρόμβωση της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς.

Η θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς αποτελεί μια από τις λιγότερο γνωστές, αλλά πιο σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν πολλά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη και αν δεν αντιμετωπισθεί θεραπευτικά έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και μόνιμη απώλεια όρασης. Στον δυτικό κόσμο αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης ενηλίκων. Ωστόσο, οι κλινικές μελέτες για τη χορήγηση του σκευάσματος σε ασθενείς με  διαβητικό  οίδημα της ωχράς κηλίδας έδειξαν ότι πάνω από το 70% παρουσίασε θεαματική βελτίωση της όρασης τους.

Το Lucentis εγκρίθηκε το 2007 για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) υγρού τύπου, που έχει αναδειχθεί στην κυριότερη αιτία τύφλωσης ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών. Στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας καταστρέφεται η πιο ζωτική περιοχή του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού (ωχρά κηλίδα).

«Οι παθήσεις των ματιών θα πρέπει να προλαμβάνονται, διότι όσο νωρίτερα πάει κάποιος στο γιατρό, τόσο καλύτερη όραση θα μπορεί να έχει με την πρόοδο της ηλικίας», ανέφερε κατά την παρουσίαση της νέας θεραπείας  ο κ. Ιωάννης Δατσέρης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς.

«Η πρεσβυωπία είναι το πρώτο καμπανάκι. Αλλά πριν εκδηλωθεί, από την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται προληπτικός  έλεγχος στα μάτια», υπογράμμισε  ο κ. Αναστάσιος Κουρής, διευθυντής της κρατικής οφθαλμολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *