Μύθοι και αλήθειες για το hangover

Το hangover είναι το αποτέλεσμα μιας βραδιάς κατά την οποία καταναλώθηκε περισσότερο αλκοόλ από το επιτρεπόμενο για τον κάθε οργανισμό. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του είναι:Δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος,
Ναυτία,
Δίψα,
Συμπτώματα κατάθλιψης,
Ευαισθησία στα φώτα και στους θορύβους.

Ο παράγοντας που το προξενεί είναι κυρίως η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ικανότητα του αλκοόλ, η οποία αυξάνει με την αύξηση της ποσότητας του αλκοόλ που λαμβάνουμε. Επίσης φυτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά, μπορεί να προκαλούν τοξικότητα και να δημιουργούν τα ανάλογα συμπτώματα hangover.

Μύθοι για το hangover

Έχουν γίνει διάφορες αναφορές σχετικά με μεθόδους για μείωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του hangover. Οι πιο διαδεδομένες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σωστές.

Ο καφές είναι η θεραπεία

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, στην πραγματικότητα η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μεγαλύτερη αφυδάτωση. Το σωστό είναι να αποφεύγονται ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και να καταναλώνονται υγρά με ηλεκτρολύτες, για την ρύθμιση των υγρών που έχουν χαθεί.

Θα μου περάσει αν πάρω παυσίπονο πριν τον ύπνο

Το αλκοόλ διαταράσσει το ήπαρ και αν συνδυαστεί και με φάρμακα, είναι πιθανό να οδηγήσει φλεγμονή του ήπατος ή ακόμη και σε μόνιμη βλάβη. Καλό είναι λοιπόν, για λόγους ασφαλείας το παυσίπονο να ληφθεί το πρωί.

Δεν θα έχω πρόβλημα αν καταναλώσω ζυμαρικά πριν τον ύπνο

Η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού πριν τον ύπνο, αν είστε ήδη μεθυσμένος / η, δεν βοηθά. Το σωστό είναι να έχετε γευματίσει πριν τη κατανάλωση αλκοόλ, κατά προτίμηση κάτι λιπαρό (μπριζόλα, πίτσα) γιατί το λίπος επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ.

Θα καταναλώσω ένα θαυματουργό κοκτέιλ στο πρωινό (bloody mary)

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για την αντιμετώπιση του hangover, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να παρατείνετε τα συμπτώματα και να έχετε πονοκέφαλο όλη την ημέρα.

Το κρασί δεν προκαλεί hangover

Στην πραγματικότητα, το κρασί δεν είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά το κόκκινο κρασί που περιέχει ταννίνες. Οι ουσίες αυτές είναι υπεύθυνες για την πρόκληση πονοκεφάλων σε πολλούς ανθρώπους. Για να είστε ήσυχοι στο πρωινό σας ξύπνημα καταφύγετε στην κατανάλωση μπύρας ή άλλων καθαρών ποτών (τζιν, βότκα).

Η σειρά κατανάλωσης των ποτών δεν επηρεάζει τη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα

Η ποσότητα αλκοόλης στο αίμα εξαρτάται από την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλωθεί και όχι από τη σειρά των ποτών. Αν ξεκινήσετε με ένα βαρύ ποτό και μετά συνεχίσετε με μπύρα θα επιβραδύνετε την πρόσληψη του αλκοόλ. Αν όμως ξεκινήσετε με μπύρα και προχωρήσετε σε βαρύ ποτό είναι σίγουρο ότι θα μεθύσετε πιο γρήγορα.

Το φύλο δεν έχει σημασία

Η γυναίκα έχει μικρότερο ποσοστό νερού στο σώμα της, σε σύγκριση με τον άντρα, ώστε να αραιώσει την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει. Έτσι όταν μια γυναίκα πιει την ίδια ποσότητα ή περισσότερο αλκοόλ από έναν άντρα, θα συσσωρευτεί για περισσότερο χρόνο στην κυκλοφορία του αίματός της.

Το αλκοόλ βοηθά στον ύπνο

Παρόλο που ένα βραδινό ποτό, θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα, υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου, αφού η ζάλη από το αλκοόλ δεν σας επιτρέπει να απολαύσετε έναν ήσυχο ύπνο.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε hangover

Ισχύει αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ακόμη με δύο δόσεις αλκοόλ. Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στο αλκοόλ ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τη σύσταση του σώματός του.

Το hangover δεν είναι σοβαρή υπόθεση

Το hangover είναι η αντίδραση του σώματος στην κατανάλωση αλκοόλ. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αποδυναμωμένο και ο οργανισμός κινδυνεύει από αφυδάτωση. Σωστό λοιπόν είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αλήθειες για το hangover

Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες συνέπειες του hangover καλό είναι:

Να μην ξεκινάτε την κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι,
Να είστε ξεκούραστοι και να έχετε κοιμηθεί καλά τις προηγούμενες μέρες,
Να αποφεύγετε τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, να μην αναμιγνύετε ποτά μεταξύ τους και να αραιώνετε το ποτό σας με νερό,
Να προσέχετε τη συνολική ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Η ημερήσια κατανάλωση για γυναίκες είναι 2 μερίδες, ενώ για τους άντρες 4 μερίδες.
Μετά την κραιπάλη, την επόμενη ημέρα είναι σημαντικό να αναπληρώσετε τα υγρά του οργανισμού σας καταναλώνοντας άφθονους χυμούς από φρούτα και λαχανικά. Ιδιαίτερα ευεργετικός είναι ο χυμός μήλου. Φάτε ελαφρά. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί με μέλι). Εξίσου θεραπευτικός είναι και ο ζωμός κότας με λαχανικά.
Αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ και τα ποτά τύπου κόλα. Θα επιβαρύνουν το ήδη ταλαιπωρημένο πεπτικό σας σύστημα.
Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο ή βγείτε μια βόλτα να εισπνεύσετε καθαρό αέρα.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, καλό είναι να γίνει ιατρική εξέταση, ώστε να αποκλειστούν σοβαρότερες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. οξεία αλκοολική ηπατίτιδα).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *