Μπορεί ένα έμφραγμα να σταματήσει τη σεξουαλική ζωή;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καρδιακές παθήσεις έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία τριάντα χρόνια παγκοσμίως, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η … ανησυχία για τη σεξουαλική δραστηριότητα του άνδρα που έχει υποστεί έμφραγμα απασχολεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό ζευγαριών.

Οι άνδρες που έχουν υποστεί έμφραγμα έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό ψυχολογικά. Συχνά μετά το επεισόδιο του εμφράγματος αισθάνονται άγχος και φόβο με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να επανέλθουν στη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

 

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Σε αυτή την αποφυγή κυρίαρχο ρόλο παίζει και η γυναίκα, η οποία φοβάται για τη ζωή του, συχνά περισσότερο από τον ίδιο και αποθαρρύνει τη σεξουαλική διεκδίκηση του συντρόφου της. Μάλιστα, η ίδια δεν παίρνει πρωτοβουλίες για σεξουαλική εμπλοκή ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει το ρόλο της ως γυναίκα και αναβαθμίζει το ρόλο της ως «μητέρα», φροντίζοντας και προστατεύοντας τον άρρωστο άνδρα της.

Η άγνοια, οι μύθοι, η αποφυγή, ο δισταγμός και οι λανθασμένες πρακτικές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στη περίπτωση που η σχέση γιατρού ασθενή γινόταν περισσότερο ουσιαστική. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό γιατρών, λιγότερο από το 10% ρωτάνε τους ασθενείς τους για τη σεξουαλική τους ζωή και ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό των ίδιων των ασθενών που απευθύνουν στο γιατρό τους μια ανησυχία τους για τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Ειδικά όσον αφορά την ειδικότητα των καρδιολόγων η αποφυγή ενασχόλησης με τις επιδράσεις ενός εμφράγματος στη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα είναι ιδιαιτέρως αρνητικές, ειδικά εφόσον η καρδιακή νόσος υποδηλώνει και μια γενικευμένη αγγειακή δυσλειτουργία που είναι πιθανό να επηρεάσει και τη στυτική λειτουργία του άνδρα.

Ο γιατρός και ο ασθενής οφείλουν να αισθάνονται άνετα ώστε να πραγματευτούν οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη σεξουαλική ζωή μετά το έμφραγμα και να αναζητηθεί θεραπεία στην περίπτωση που προκύψει κάποιο στυτικό πρόβλημα.

Οι κατηγορίες των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα χωρίζονται σε τρεις: χαμηλού, μέσου και υψηλού κινδύνου. Μόνο στην κατηγορία υψηλού κινδύνου που αποτελεί τη μειονότητα των ασθενών η σεξουαλική δραστηριότητα αντενδείκνυται ώσπου να ρυθμιστεί πρώτα η καρδιακή νόσος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο άνδρας που έχει υποστεί έμφραγμα μπορεί να κάνει σεξ ένα με δύο μήνες μετά το επεισόδιο, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό του. Μάλιστα, ο σχετικός κίνδυνος εμφράγματος εξαιτίας της έντασης της σεξουαλικής δραστηριότητας σε σταθεροποιημένους ασθενείς δεν είναι μεγαλύτερος από ότι στον υγιή πληθυσμό και φτάνει μόλις το 1%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτός από την οργανικότητα του άνδρα που έχει υποστεί έμφραγμα, επιβαρυντικός παράγοντας στη σεξουαλική του λειτουργία μπορεί να είναι και η ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας.

Υπάρχει υψηλή συννοσηρότητα μεταξύ κατάθλιψης και διαταραχών άγχους, κυρίως γενικευμένης αγχώδους διαταραχής σε σταθεροποιημένους ασθενείς με στεφανιαία νόσο αλλά και πολλές άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως δυσθυμία, βουλιμία και κατάχρηση αλκοόλ που μπορεί να επηρεάσουν την σεξουαλική του επιθυμία αλλά και τη στυτική του ικανότητα. Συγκεκριμένα, 44% ασθενών με στεφανιαία νόσο έχουν στο ιστορικό τους κατάθλιψη, ενώ μεγάλο ποσοστό των ασθενών έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια μείζονας κατάθλιψης.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης ακόμα και μετά τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου έχει αποδειχθεί ότι είναι πιθανό βελτιώσει την πρόγνωση της πορείας των ασθενών από τη νόσο, να βελτιώσει τη γενικότερη ποιότητα της ζωής τους και κατά επέκταση και την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Κουρούσιας Κυριάκος
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επιστημονικός Συνεργάτης του Ι.Ψ.Σ.Υ.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *