Με λύσσα απειλούνται 1,4 δισ. άνθρωποι στη ΝΑ Ασία

Περισσότεροι από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λύσσα στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, μία περιοχή όπου σημειώνονται σχεδόν οι … μισοί θάνατοι από τη νόσο παγκοσμίως, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πιο ευπαθή ομάδα είναι τα παιδιά, ηλικίας 5 ως 15 ετών, που εκπροσωπούν το 40% του συνολικού πληθυσμού που εκτίθεται σε σκύλους με λύσσα.

Ο ΠΟΥ κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο σύγχρονο αντιλυσσικό εμβόλιο και να ελέγξουν την ασθένεια μέσω εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού σκύλων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας, η νόσος ευθύνεται για 70.000 θανάτους ετησίως με την Ινδία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με σχεδόν 20.000 θανάτους το χρόνο.

Η κυριότερη πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο είναι το δάγκωμα σκύλου, που αντιστοιχεί στο 96% των κρουσμάτων λύσσας στον άνθρωπο.

Η Ταϊλάνδη και η Σρι Λάνκα έχουν μειώσει με επιτυχία τον αριθμό των θανάτων από λύσσα μέσω του εμβολιασμού των σκύλων, της πρόσβασης στο αντιλυσσικό εμβόλιο και στον ορό για τον άνθρωπο και της βελτίωσης του συστήματος παράδοσης του εμβολίου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *