Μαύρο ψωμί και δημητριακά «σωματοφύλακες» του εντέρου

Η κατανάλωση μαύρου ψωμιού ή δημητριακών ολικής αλέσεως τρεις φορές την ημέρα, μειώνει κατά το ένα πέμπτο τον κίνδυνο … αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση».

Επιστήμονες από τη Βρετανία και την Ολλανδία διαπίστωσαν πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στα πλούσια σε μαύρο ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως διαιτολόγια και την προστασίας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την ακρίβεια για κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια φυτικών ινών από αυτές τις πηγές που κατανάλωναν οι εθελοντές, ο κίνδυνος καρκίνου στο έντερο μειωνόταν κατά 10%.

Στα ολικής αλέσεως δημητριακά συμπεριλαμβάνονται τα ψωμιά με ολόκληρους κόκκους, το μαύρο ή ολικής αλέσεως ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το καφέ ρύζι και το αλεύρι βρώμης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου «θερίζει» καθώς είναι ο τρίτος πιο συχνός παγκοσμίως, προσβάλλοντας ετησίως περισσότερους από 940.000 ανθρώπους. Είναι επίσης η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο, καθώς κοστίζει τη ζωή 610.000 ανθρώπων.

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τέταρτος συχνότερος, καθώς ανιχνεύεται ετησίως σε περισσότερους από 3.500 ανθρώπους, ενώ κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους από 1.600 ασθενείς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *