Καφές… ασπίδα προστασίας;

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως μια συνήθεια όπως η κατανάλωση του καφέ σας μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή και καθημερινή … ασπίδα προστασίας ενάντια στο στρες, τη γήρανση και τους ατμοσφαιρικούς ρίπους;

Όπως φαίνεται από έρευνες ο καφές αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές αντιοξειδωτικών στην καθημερινή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Μάλιστα, σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί φάνηκε πως η αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ είναι πολύ υψηλότερη από οποιουδήποτε άλλου ροφήματος .

Τα αντιοξειδωτικά στο σώμα μας…

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο σημαντικά τα αντιοξειδωτικά στην καθημερινότητά μας; Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν συστατικά των τροφίμων που δρουν ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν μόρια που παράγονται με φυσιολογικό τρόπο στο σώμα μας και έχουν την τάση να καταστρέφουν τις δομές των μορίων στο σώμα μας, να τα φθείρουν με άλλα λόγια. Η συνεχής επίδραση των ελευθέρων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες σε κύτταρα, ιστούς και όργανα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οξείδωση – «φθορά» της LDL κακής χοληστερόλης λόγω της δράσης των ελεύθερων ριζών. Όταν η LDL οξειδώνεται έχει την τάση να προσβάλει τα τοιχώματα των αρτηριών συμβάλλοντας στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, στενεύοντας με το χρόνο τις αρτηρίες μας. Τα αντιοξειδωτικά ουσιαστικά «ανακόπτουν» την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών.

Ποια είναι τα αντιοξειδωτικά του καφέ

Ο καφές είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες με κύριους αντιπροσώπους τα χλωρογενικά οξέα, το καφεϊκό οξύ, το φερουλικό οξύ, το p-κουμαρικό οξύ και τις μελανοϊδίνες. Οι ποικιλίες καφέ από τις οποίες προέρχεται ο στιγμιαίος καφές είναι οι πιο πλούσιες σε χλωρογενικό οξύ, με αποτέλεσμα ο στιγμιαίος καφές να αποτελεί την καλύτερη πηγή αυτού του αντιοξειδωτικού. Τα τελευταία πέντε χρόνια αυξάνονται οι μελέτες που αναδεικνύουν την πιθανή ευεργετική δράση των χλωρογενικών οξέων στην υγεία. Το καφεϊκό οξύ συγκαταλέγεται στην κατηγορία των πολυφαινολών και εκτός από τον καφέ συναντάται σε αρκετά φρούτα, λαχανικά και βότανα. Φαίνεται πως τα άτομα που καταναλώνουν καφέ προσλαμβάνουν 500mg καφεϊκού οξέος καθημερινά.

Κάθε φλιτζάνι καφέ περιέχει πάνω από 500mg αντιοξειδωτικών, γεγονός που σημαίνει πως καταναλώνοντας 2-3 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ καθημερινά μπορούμε να καλύψουμε ένα μεγάλο ποσοστό των αντιοξειδωτικών μας αναγκών, φροντίζοντας με τον τρόπο αυτό την καθημερινή άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στη φθορά!

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *