Καμία ανησυχία στην Ελλάδα για τα κρούσματα αλλαντίασης

Ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν διακινηθεί στη χώρα μας τα προϊόντα που ευθύνονται για την εμφάνιση … κρουσμάτων αλλαντίασης στη βόρεια και νότια Γαλλία, εξέδωσε ο ΕΦΕΤ.

Πρόκειται για δύο προϊόντα τύπου πάστας, στα οποία ανιχνεύτηκε η επικίνδυνη τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση, σοβαρής μορφής.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται από την επιχείρηση «La Ruche» στην πόλη Cavaillon της νοτίου Γαλλίας και είναι τα εξής: : α) πάστα ελιάς με αμύγδαλο με την εμπορική επωνυμία «Les Delices de Marie-Clairie», σε γυάλινη συσκευασία των 180 gr, αριθμό παρτίδας 112005 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 16/12/2012 και β) πάστα από αποξηραμένες τομάτες, σε γυάλινη συσκευασία των 180 gr, με την εμπορική επωνυμία «Les Delices de Marie-Clairie», με αριθμούς παρτίδας 112005 και 112607.

Διακινούνται επίσης και από τη γαλλική επιχείρηση «Terre de Mistral» με τις εμπορικές επωνυμίες «Terre de Mistral» και «Le Secret d’Anais».

Αν και τα προϊόντα διατίθενται μόνο στη Γαλλία, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών καθώς διακινούνται και μέσω του διαδικτύου.

Τι είναι η αλλαντίαση

Είναι μια δηλητηρίαση πολύ σοβαρής μορφής που προκαλείται από την τοξίνη του αλλαντικού βακτηριδίου. Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν γίνεται.Το βακτηρίδιο εντοπίζεται σε συντηρημένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες κρέατος, ψαριών, λαχανικών, στα αλλαντικά, στα καπνιστά ψάρια κ.α.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν γίνεται.

Συμπτώματα της αλλαντίασης είναι κεφαλόπονος, ναυτία, ίλιγγος, ανωμαλίες στην όραση, παράλυση του φάρυγγα και πολλές φορές θάνατος από ασφυξία. Τα συμπτώματα παρατηρούνται μετά 18- 36 ώρες από τη λήψη της μολυσμένης τροφής. Σε περίπτωση αλλαντίασης επιβάλλεται άμεση χρήση αντιαλλαντικού ορού και αντιτοξίνης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *