Καθαρά δόντια κατά… εμφράγματος και εγκεφαλικού!

Όσοι επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο για καθαρισμό μειώνουν τις πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα … που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Επιστήμονες από την Ταϊβάν παρακολούθησαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή εγκεφαλικών επί επτά χρόνια, κατά μέσον όρο, και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν καθαρισμό σε οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για μία διετία είχαν κατά 24% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα και κατά 13% εγκεφαλικό συγκρινόμενοι με εκείνους που δεν επισκέφτηκαν ποτέ τον οδοντίατρο ή που πήγαν μόλις μία φορά μέσα σε μία διετία.

«Η προστασία από καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά ήταν μεγαλύτερη σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα και έκαναν καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο», αναφέρει η δρ Εμιλι Τσεν, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Βετεράνων της Ταϊπέι σε δελτίο Τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης.

Ο επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών φαίνεται ότι μειώνει την ανάπτυξη βακτηρίων, που προκαλούν φλεγμονή η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού, προσθέτει η ίδια.

Σμερικανός ειδικός υποστηρίζει ότι είναι γνωστή η σχέση ανάμεσα στη στοματική υγιεινή και στην υγεία της καρδιάς.

«Τα αποτελέσματα δεν είναι εντυπωσιακά καθώς έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν τη σχέση ανάμεσα στη φλεγμονή και την καρδιακή νόσο», εξηγεί ο δρ Λόρενς Φίλιπς, βοηθός καθηγητή Ιατρικής στο τμήμα Καρδιολογίας και διευθυντής Πυρηνικής Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone της Νέας Υόρκης. «Με τον καθαρισμό των δοντιών μειώνεται η χρόνια φλεγμονή. Η καλή στοματική υγιεινή προτείνεται σε όλους τους ασθενείς», πρόσθεσε.

Οπως επισήμαναν οι συντάκτες της μελέτης, στην Εθνική Βάση δεδομένων Ασφαλειών Υγείας της Ταϊβάν, την οποία χρησιμοποίησαν ως πηγή πληροφόρησής τους, δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το βάρος, το κάπνισμα και η φυλή.

Ταυτόχρονα, άλλη μελέτη από τη Σουηδία αποκαλύπτει ότι διαφορετικές παθήσεις των ούλων μπορούν να προβλέψουν τον βαθμό κινδύνου να πάθει κάποιος έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν λιγότερα δόντια και περισσότερες φλεγμονές στα ούλα κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια ή έμφραγμα, ενώ οι αιμορραγίες των ούλων συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *