Θεραπεία της υπέρτασης με χειρουργείο

Αλλάζουν πλέον τα δεδομένα για την θεραπεία και τη μείωση της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης μετά απο μια νέα πρωτοποριακή … μέθοδο, την απονεύρωση των νεφρών, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και ασφαλής, ενώ απαιτεί νοσηλεία μόνο μίας ημέρας.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθεκτικής υπέρτασης παίζει η υπεδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Με σκοπό το σημαντικό περιορισμό της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ανθεκτική υπέρταση, αναπτύχθηκε μία νέα μέθοδος, η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού με την διαδερμική εισαγωγή – με τοπική αναισθησία – ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος» εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσιούφης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης έως και 32 mmHg κατά μέσο όρο, σε διάστημα παρακολούθησης 6 μηνών. Μέχρι τώρα, πραγματοποιήθηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α? Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, επιτυχής κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού σε 15 επιλεγμένους ασθενείς της Μονάδας Υπέρτασης με ανθεκτική υπέρταση (επίπεδα αρτηριακής πίεσης ιατρείου) 180/100 mmHg, παρά τη λήψη άνω των 5 αντιυπερτασικών σκευασμάτων) υπό την εποπτεία του κ Τσιούφη.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *