Θερίζουν καρκίνος, καρδιακά νοσήματα και διαβήτης

Οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα και ο διαβήτης, ευθύνονται για περισσότερους θανάτους απ΄όλες οι άλλες ασθένειες μαζί, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σε παγκόσμια έκθεσή του για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες αναφέρεται ότι αυτές οι νόσοι έχουν προσλάβει διαστάσεις επιδημίας και σήμερα αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις μεταδιδόμενες ασθένειες όπως είναι η ελονοσία, ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS και η φυματίωση.

Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι ασθένειες του αναπνευστικού, ευθύνονταν για 36 εκατομμύρια (63%) από τους 57 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2008.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά αν οι άνθρωποι φρόντιζαν να περιορίσουν τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την παχυσαρκία, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα, όχι μόνο καπνιστές, αλλά και παθητικοί καπνιστές. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός θα έχει ανέλθει σε 7,5 εκατομμύρια και θα αντιστοιχεί στο 10% των θανάτων παγκοσμίως.

Άλλα 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας, τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Σχεδόν το 80% των θανάτων από μη μεταδιδόμενες ασθένειες σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου στις περισσότερες χώρες, εκτός από τις αφρικανικές, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Αλλά ακόμη και στην Αφρική, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται δραματικά και αναμένεται να ξεπεράσει εκείνον των υπόλοιπων ασθενειών και να προκαλεί περισσότερους θανάτους μέχρι το 2020.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *