Η υγιεινή της πνευματικής εργασίας προϋπόθεση για ευεξία

Η εξασφάλιση υγιεινής διατροφής και κατοικίας, η απουσία νόσου και άλλων λειτουργικών ανωμαλιών, και η πνευματική εργασία αποτελούν βασικούς … παράγοντες επίτευξης της πλήρους ευεξίας, έννοιας ταυτόσημης με την υγεία.

Η πνευματική εργασία ανυψώνει την πνευματική και διανοητική υπόσταση του ανθρώπου, αποτελεί φυσιολογική και κοινωνική ανάγκη του, αφού μέσα από αυτή οξύνεται ο νους, διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό η προσωπικότητά του και συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή του.

Η παρατεταμένη αργία ατροφεί το νου, και οδηγεί την ψυχή στην ανία.

Η πνευματική εργασία για να είναι επιτυχημένη θα πρέπει να τηρείται αυστηρό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα καθορίζει το χρόνο ενασχόλησής μας με την πνευματική εργασία, τον χρόνο ανάπαυσής μας, καθώς και τον χρόνο για άλλες δραστηριότητες κοινωνικές, αθλητικές, διασκέδασης κλπ.

Τα άτομα που δεν εφαρμόζουν ορθά το πρόγραμμά τους, και προσπαθούν να ασχοληθούν με πνευματική εργασία ακατάστατες ώρες, ή κάνοντας ταυτόχρονα και άλλες εργασίες, ή απασχολούνται περισσότερη ώρα με την πνευματική εργασία κόβοντας χρόνο από την ξεκούρασή τους ή τις κοινωνικές δραστηριότητές τους, ή δύσκολα ζητήματα τα οποία προκύπτουν κατά την εργασία τα μεταθέτουν για επίλυση συνεχώς αργότερα, κουράζουν το νευρικό τους σύστημα, μειώνεται η αποδοτικότητά τους, και οδηγούνται σε πνευματική κόπωση.

Η πνευματική κόπωση κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος μας προειδοποιεί πως χρειαζόμαστε ξεκούραση και εκδηλώνεται με κεφαλαλγία, νευρικότητα, υπνηλία, ταχυκαρδία, απουσία ενδιαφέροντος για πνευματική εργασία, ακόμα και με διαταραχές της θερμοκρασίας του σώματος.

Από τις βασικότερες απαιτήσεις της ατομικής υγιεινής που περιλαμβάνει και την υγιεινή της πνευματικής εργασίας, είναι η ύπαρξη καλού ψυχολογικού κλίματος στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον του ατόμου, κλίμα που τον κρατά ήρεμο και αφοσιωμένο στη διανοητική εργασία του, κάνοντάς τον αποδοτικό.

Όμως για την επιτυχή διανοητική εργασία πρέπει να εξασφαλίσουμε και τις κατάλληλες συνθήκες του χώρου στον οποίο αυτή επιτελείται. Έτσι, ένας χώρος που δεν φωτίζεται και δεν αερίζεται επαρκώς, είναι εκτεθειμένος σε ενοχλητικούς θορύβους, ο αέρας του εσωτερικού χώρου ρυπαίνεται από τσιγάρα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και η υπερκατανάλωση διεγερτικών ροφημάτων (καφέ και τσαγιού) που οδηγούν σε ασταθή προσοχή και αϋπνία, οδηγεί το άτομο σε πρόωρη κόπωση και μείωση της αποδοτικότητάς του.

Τέλος η πνευματική εργασία θα πρέπει να συνδυάζεται και με σωματική εργασία και άθληση. Ένας περίπατος στην ύπαιθρο, οι ασκήσεις στον καθαρό αέρα, η ενασχόλησή μας με χειρονακτικές εργασίες όπως η περιποίηση του κήπου μας, ή των λουλουδιών στο μπαλκόνι, ή οποιαδήποτε άλλη ασχολία μας ευχαριστεί, βοηθά στο να αποφορτιζόμαστε τον κόπο της πνευματικής εργασίας , και συμβάλλει στη γενικότερη αύξηση του τόνου του οργανισμού.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *