Η οικονομική κρίση αυξάνει τα κρούσματα Aids

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων της νόσου ιδιαιτέρως στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών εξαιτίας των περιορισμένων … μέτρων προστασίας που λαμβάνονται σε χώρες με οικονομική ύφεση κρούει ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά της Ε.Ε.

Περαιτέρω αύξηση των θυμάτων του Aids ανάμεσα στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών προβλέπει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού στην ετήσια έκθεση για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα παρότι η συνολική κατάσταση των κρουσμάτων της Νόσου στην Ευρώπη εμφανίζεται βελτιωμένη ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ υπογραμμίζει ότι η φετινή έκθεση αποκαλύπτει ανησυχητικές νέες εξελίξεις.

Η επιδημική έξαρση του ιού HIV στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών εξακολουθεί να συνιστά μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για πολλές χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ. «Δεδομένης, συν τοις άλλοις, της επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των υπηρεσιών απεξάρτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της οικονομικής ύφεσης, η ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ανάγκες των χρηστών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, υπονομεύεται».

Δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της ΕΕ, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου υπογραμμίζει την ανάγκη επαγρύπνησης στον συγκεκριμένο τομέα: «Οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής δεν μπορούν να εφησυχάζουν όσον αφορά αυτόν τον πρωταρχικής σημασίας στόχο για τη δημόσια υγεία, εν όψει ιδίως της επανεμφάνισης, σε ορισμένα κράτη μέλη, συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση εξάρσεων συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση τον Ιούλιο του 2011, η Ελλάδα, μια χώρα με κατά παράδοση χαμηλά επίπεδα επικράτησης του ιού HIV, ανέφερε σημαντική έξαρση νέων κρουσμάτων λοίμωξης χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών από τον ιό HIV.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ) το Aids ανάμεσα στους χρήστες ναρκωτικών αυξήθηκε τους προηγούμενους μήνες κατά 1000%.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης το επόμενο διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: iatropedia

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *