Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την όραση

Την παρότρυνση «φάε τα καρότα σου, κάνουν καλό στα μάτια», σίγουρα την έχετε ακούσει. Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ λένε πως ισχύει το ίδιο και για τη σοκολάτα, καθώς σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η σοκολάτα με υψηλά επίπεδα στερεών κακάο βελτιώνει σημαντικά και άμεσα την οπτική οξύτητα.

Στη μελέτη, ομάδα εθελοντών κλήθηκε να διαβάζει αριθμούς οι οποίοι προοδευτικά γίνονταν πιο αχνοί έως ότου δεν μπορούσαν να τους ξεχωρίσουν από το περιβάλλον χρώμα.Οι επιδόσεις των εθελοντών βελτιώθηκαν κατά 17% έπειτα από την κατανάλωση 35 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανάλογο όφελος από την κατανάλωση λευκής σοκολάτας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το όφελος της μαύρης σοκολάτας οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονολών που περιέχει. Οι φλαβονόλες είναι μια ομάδα ουσιών που υπάρχει στους καρπούς του κακάο και οι οποίες μπορεί να βελτιώνουν την ροή του αίματος στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών και στον εγκέφαλο.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας περιέχει τα κύτταρα-υποδοχείς των οπτικών ερεθισμάτων, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο για να μετατραπούν σε εικόνα.

Η επίδραση των φλαβονολών πάνω του, πιστεύεται ότι διαρκεί επί αρκετές ώρες.

Μία θεωρία είναι πως οι φλαβονόλες του κακάο διεγείρουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Η αυξημένη τροφοδοσία του αμφιβληστροειδούς και των εγκεφαλικών κυττάρων με αίμα, μπορεί να ευθύνεται για τις οπτικές βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν.

«Η μελέτη μας θα μπορούσε να έχει πρακτική αξία για όσους εργάζονται σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού ή οδηγούν τη νύχτα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Φιλντ, λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Physiology & Behavior», η ωφέλιμη δράση στην όραση των εθελοντών διήρκησε περισσότερο από 2,5 ώρες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η μαύρη σοκολάτα παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, όπως η άμβλυνση της κατάθλιψης και η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει επίσης διαπιστωθεί πως μπορεί να αυξάνει την ερωτική επιθυμία.

Ο δρ Φιλντ, όμως, επισημαίνει ότι η κατάχρησή της πρέπει να αποφευχθεί, διότι περιέχει πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη. Επιπλέον, συνιστά να γίνει προσεκτική επιλογή στην σοκολάτα που θα φάει κανείς, με έμφαση στο να έχει την μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *