Η καφεΐνη προκαλεί ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες

Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είναι ικανά να αλλάξουν τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες, ωστόσο το αν θα σημειωθεί … αύξηση ή μείωση εξαρτάται από την εθνικότητά τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι γυναίκες από την Ασία που καταναλώνουν 200mg καφεΐνης την ημέρα –δηλαδή δύο φλιτζάνια γαλλικού καφέ- είχαν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων σε σύγκριση με γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερο.

Ωστόσο, λευκές γυναίκες που καταναλώνουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων από τις Ασιάτισσες, ενώ οι έγχρωμες γυναίκες σημείωσαν μικρές αλλαγές.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα, η οποία μελέτησε τα στοιχεία 250 γυναικών μεταξύ του 2005 και 2007, διαπίστωσε ότι η πηγή της καφεΐνης θα μπορούσε να αλλοιώσει τα αποτελέσματα.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν καφεΐνη μέσω ανθρακούχων ποτών ή πράσινου τσάι είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, ασχέτως καταγωγής.

Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν φάνηκαν να επηρεάζουν την ωορρηξία των γυναικών.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης μεταξύ των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία επιδρά σημαντικά στα επίπεδα των οιστρογόνων», τονίζει ο καθηγητής Enrique Schisterman, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Ωστόσο, ο Δρ Schisterman πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι οι διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων συνδέονται με διαταραχές, όπως την ενδομητρίωση, την οστεοπόρωση, καθώς και τον καρκίνο του ενδομητρίου, του μαστού και των ωοθηκών».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *