Η ηπατίτιδα χτυπά τους Έλληνες

Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς η Ηπατίτιδα να φαντάζει μακρινή ασθένεια που δε μας αφορά. Όμως εκτιμάται ότι … περισσότεροι από 400.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα B ή C και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.

Η «σιωπηλή επιδημία» της Χρόνιας Ιογενούς Ηπατίτιδας υπολογίζεται ότι προσβάλλει ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερους ανθρώπους από ότι ο ιός του AIDS ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι μετά το 2015 οι θάνατοι από ηπατίτιδα C θα είναι περισσότεροι από εκείνους που οφείλονται στον ιό του AIDS.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή καθώς μελέτη που έγινε έδειξε ότι στην Ελλάδα θα έχουμε αύξηση κατά 21% των κυρωτικών ασθενών και κατά 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος εξαιτίας της χρόνιας ηπατίτιδας C.

Εξάλλου η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας Παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί παγκοσμίως από τον ιό της ηπατίτιδας Β και C, δηλαδή 1 στους 12 ανθρώπους.

Η πρόληψη της ηπατίτιδας Β συνίσταται στον εμβολιασμό, ενώ για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο. Ως πρόληψη πρέπει να θεωρούμε τη σωστή ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης των ιών και τις συνέπειες τυχόν λοίμωξης.

Η μετάδοση των ιών της Ηπατίτιδας B και C γίνεται με την αιματογενή οδό ή με τη σεξουαλική επαφή. Οι μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του δεν αποτελούν σήμερα πρόβλημα για τη μετάδοση ηπατίτιδας λόγω του συστηματικού ελέγχου που διενεργείται στις μονάδες αιμοδοσίας. Η κοινή χρήση συρίγγων κατά τη λήψη ναρκωτικών ουσιών, μολυσμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τατουάζ και η σεξουαλική επαφή με άτομο που πάσχει από ηπατίτιδα αποτελούν τους κύριους τρόπους μετάδοσης. Στο 1/3 των ατόμων που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας κινδύνου.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *