Η βιταμίνη D ωφελεί τη γυναικεία όραση

Η βιταμίνη D φαίνεται πως προστατεύει τις γυναίκες κάτω των 75 ετών από την εμφάνιση εκφύλισης ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 1.300 γυναίκες.

Η πάθηση των οφθαλμών αποτελεί κύρια αιτία απώλειας της όρασης στους ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Archives of Ophthalmology».Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Buffalo, στη Νέα Υόρκη, μέτρησαν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα 1.313 γυναικών. Έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία και άλλους παράγοντες κινδύνου ανακάλυψαν ότι σε γυναίκες μικρότερες από 75 ετών, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D εμφάνισαν μείωση των πιθανοτήτων πρώιμης εκφύλισης ωχράς κηλίδας κατά 59% σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα.

Οι κυριότερες τροφές με βιταμίνη D στο δείγμα ήταν το γάλα, το ψάρι, τα ενισχυμένα δημητριακά και η ενισχυμένη μαργαρίνη. Δεν παρατηρήθηκε σχέση με το χρόνο που περνούσαν οι γυναίκες εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *