Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε πρόωρο τοκετό

Οι μέλλουσες μαμάδες που ζουν σε μεγάλες πόλεις διατρέχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, εξαιτίας της μόλυνσης.

Τα … καυσαέρια των αυτοκινήτων, με τις χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), ένα υποπροϊόν της βενζίνης, ευθύνονται για την αύξηση του κινδύνου των πρόωρων γεννήσεων.

Το νιτρικό αμμώνιο από τις γεωργικές και βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις αυξάνει τον κίνδυνο αυτό κατά ένα 21%, ενώ το βενζόλιο και τα καυσαέρια από ντίζελ κατά 10%.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συγκεντρώσεις των ρύπων ήταν υψηλότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι, ενώ οι παράκτιες πόλεις είχαν καθαρότερο αέρα συγκριτικά με αυτές που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Beate Ritz δήλωσε σχετικά: «Είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με τη γέννηση ελλιποβαρών νεογνών και πρόωρων τοκετών. Η δική μας μελέτη έδειξε ότι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων συμβάλλουν κατά μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτό».

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασαν 100.000 γεννήσεις σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στο Λος Άντζελες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *