Η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο στο πάγκρεας

Η λήψη ασπιρίνης, ακόμα και μια φορά το μήνα, είτε σε χαμηλή δόση είτε σε κανονική, φαίνεται πως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, η λήψη κανονικής ασπιρίνης μια φορά τον μήνα, συνδεόταν με μείωση κατά 26% του κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας. Η λήψη ασπιρίνης χαμηλής δόσης, για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, συνδεόταν με ακόμα μεγαλύτερη πτώση, 35% , στον κίνδυνο για καρκίνο παγκρέατος.Τα ευρήματα ομάδας με επικεφαλής τον Dr. Xiang-Lin Tan, στη Mayo Clinic του Rochester, ανακοινώνονται τις προσεχείς ημέρες στο ετήσιο συνέδριο για την έρευνα στον καρκίνο, που πραγματοποιείται στο Ορλάντο.

Ο Tan δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν επιπλέον ενδείξεις ότι η ασπιρίνη μπορεί να έχει χημειοπροστατευτική ιδιότητα έναντι του καρκίνου του παγκρέατος. Ωστόσο, προειδοποιεί, αυτό δεν σημαίνει ότι συνιστάται όλοι να αρχίσουν τη λήψη ασπιρίνης μια φορά το μήνα για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου στο πάγκρεας. Θα πρέπει οι άνθρωποι να συζητούν με τον γιατρό τους τη χρήση ασπιρίνης, καθώς συνδέεται με ορισμένες παρενέργειες.

Για να διερευνήσουν την προστατευτική ιδιότητα της ασπιρίνης, οι ερευνητές εστίασαν σε 904 ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας και σε 1.220 υγιείς, που εξετάστηκαν στη Mayo Clinic μεταξύ του 2004 και του 2010.

Η ηλικία τους ήταν τουλάχιστον 55 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, για να αξιολογήσουν τη χρήση ασπιρίνης μεταξύ της ηλικίας 41 και 60, καθώς και τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ακεταμινοφένης.

Η χρήση της ασπιρίνης μια φορά το μήνα συνδέθηκε με σημαντική πτώση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, κατέληξε η ερευνητική ομάδα, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Όσοι υπήρξαν καπνιστές στο παρελθόν αλλά διέκοψαν, φάνηκε να έχουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία όσον αφορά την ασπιρίνη σε σχέση με τους καπνιστές ή όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

Ωστόσο, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών και ακεταμινοφένης δεν είχε αξιοσημείωτη επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας.

Ο Dr. Michael Choti, του πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη, δεν εξεπλάγη από τα ευρήματα. Όπως δήλωσε, υπάρχουν άλλα προκλινικά ευρήματα που υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο η ασπιρίνη στην αποτροπή της καρκινογένεσης, περιλαμβανομένης και αυτής του παγκρέατος. Και σε άλλους καρκίνους όπως του παχέως εντέρου, η χρήση ασπιρίνης έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

Ο Choti, προειδοποίησε ότι έρευνες που δεν είναι τυχαιοποιημένες δοκιμές έχουν ελαττώματα. Όσοι λαμβάνουν ασπιρίνη για διάφορους λόγους μπορεί γενικά να έχουν καλύτερο τρόπο ζωής, να καπνίζουν λιγότερο, να τρέφονται καλύτερα και να ασκούνται περισσότερο. Έτσι δεν μπορούμε να καταλήξουμε από τέτοιου είδους μελέτες αν υπάρχει γενική σχέση στους ανθρώπους που λαμβάνουν ασπιρίνη ή αν είναι στην πραγματικότητα αιτιατή σχέση. Ωστόσο, θεωρεί πως είναι πολύ ενδιαφέρον εύρημα και το κόστος και ο κίνδυνος από τη χρήση είναι αρκετά χαμηλά, πρόσθεσε. Πρόκειται για σημαντικές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιο όφελος και ίσως αποτελεί ακόμα ένα λόγο υπέρ της χρήσης της ασπιρίνης.

Καθώς η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο, τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *