Ηρθε το καλοκαίρι, ώρα να κάνετε ένα τσεκ απ

Το καλοκαίρι, άμεσα συνδεδεμένο με τις διακοπές και τη ξεκούραση, θεωρείται ιδανική ευκαιρία για ατομική φροντίδα και περιποίηση. Ο πιεσμένος χειμώνας και τα εξαντλητικά ωράρια δίνουν τη θέσή τους στον ελεύθερο χρόνο και την έννοια για την υγεία. Πότε κάνατε το τελευταίο τσεκ απ; Γνωρίζετε πού βρίσκεται ο δείκτης χοληστερίνης σας; Ή γιατί αισθάνεστε ατονία τις τελευταίες εβδομάδες;

Κληρονομικοί παράγοντες, συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, το φύλο αλλά και η ηλικία καθορίζουν συνήθως το είδος των εξετάσεων που ενδείκνυνται_ ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει σχετικά. Μη ξεχνάτε, άλλωστε, ότι αν οι εξετάσεις είναι συνταγογραφημένες, μπορούν να καλυφθούν από το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο, ενώ αν διαθέτετε ιδιωτική ασφάλεια, προβλέπεται κατά κανόνα στο ασφαλιστήριο σας. Αιματολογικές

Oι εξετάσεις αυτές θα δώσουν στο γιατρό σας μια αξιόπιστη εικόνα για τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σας. Μπορείτε να τις κάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και χωρίς να είστε απαραιτήτως νηστικοί, καθώς οι τιμές που προκύπτουν από αυτές δεν επηρεάζονται από το τι έχετε φάει ή πιει.

Πάσχετε από κάποια λοίμωξη, από αναιμία, έχετε υποψίες για κακοήθειες; Γενική αίματος, είναι μία καλή απάντηση. Από τη συγκεκριμένη εξέταση προκύπτουν διάφορες τιμές (αιματοκρίτης, αιμοσφαιρίνη, αιμοπετάλια, ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια), με βάση τις οποίες ο γιατρός θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση του οργανισμού και του αίματός σας.

Τ.Κ.Ε.: Πρόκειται για την ταχύτητα καθίζησης ερυθρών. Τυχόν αυξημένη τιμή σε αυτή την εξέταση δημιουργεί υποψίες περί ύπαρξης φλεγμονής, λοίμωξης ή γενικά μιας διαταραχής στην ισορροπία του οργανισμού.

Χολερυθρίνη ολική και άμεση, τρανσαμινάσες (SGOT και SGPT), αλκαλική φωσφατάση (ALP) και γ-GT: δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του ήπατος.

LDH: ένζυμο που μπορεί να αυξηθεί σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. αιματολογικά προβλήματα).

CPK: ένζυμο που μπορεί να αυξηθεί όταν πάσχει το μυϊκό σύστημα. Αυτή η εξέταση δεν πρέπει να γίνεται ύστερα από έντονη γυμναστική ή ενδομυϊκές ενέσεις, γιατί πιθανότατα η τιμή του ενζύμου θα εμφανίζεται αυξημένη.

Υπάρχουν βεβαίως και εξετάσεις, που πρέπει να κάνετε νηστικοί, νωρίς το πρωί.

Χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια και ολικά λιπίδια: οι εξετάσεις αυτές συνθέτουν το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού σας, προς αποφυγή αθηρωμάτωσης, και κατά συνέπεια καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σάκχαρο αίματος: ενδέχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη.

Κάλιο και Νάτριο: ηλεκτρολύτες που πρέπει να βρίσκονται μέσα στα φυσιολογικά όρια, διαφορετικά μπορεί να παραπέμπουν σε διαταραχές, πχ. της νεφρικής λειτουργίας.

Oυρία και Κρεατινίνη : εξετάσεις που δίνουν πληροφορίες για την καλή λειτουργία των νεφρών.

Oυρικό οξύ: αν είναι αυξημένο, μπορεί να υποδηλώνει συγκεκριμένες νόσους, π.χ. ουρική αρθρίτιδα.

Γενική ούρων

Θα πρέπει να πάτε τα ούρα το συντομότερο δυνατό (εντός μιας ώρας, το αργότερο) στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Η εξέταση αυτή παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το ουροποιητικό, αλλά και για ολόκληρο τον οργανισμό, την ύπαρξη μίας κυστίτιδας ή ουρολοίμωξης.

Καρδιολογικές

Είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, όταν δεν παρουσιάζετε παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, θα πρέπει να κάνετε:

Στα 30 σας:
ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ο γιατρός ελέγχει αν υπάρχουν διαταραχές ρυθμού, υπερτροφία ή ισχαιμικές αλλοιώσεις στην καρδιά.

Στα 40 σας: υπέρηχο καρδιάς. Διερευνάται τυχόν υπερτροφία της καρδιάς, καθώς και η κατάσταση των βαλβίδων και του μυός της.

Ανεξαρτήτως φύλου, όταν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (κάπνισμα, υπέρταση, κληρονομικό ιστορικό για πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία ή σακχαρώδη διαβήτη), θα πρέπει να κάνετε στα 30 σας υπέρηχο καρδιάς και δοκιμασία κοπώσεως_ από την τελευταία, φαίνεται το ενδεχόμενο καρδιολογικής νόσου στο μέλλον.

Αποκλειστικά για γυναίκες

Οι ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις συνεπάγονται μία φορά το χρόνο τεστ Παπανικολάου και την κλασική γυναικολογική εξέταση (που συμπεριλαμβάνει και ψηλάφηση μαστών). Το τεστ γίνεται ιδανικά αμέσως μετά το τέλος της περιόδου και χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή την προηγούμενη ημέρα.

Αποκλειστικά για άνδρες

Ειδικά μετά τη συμπλήρωση των 50 ετών, θα πρέπει να κάνετε μία φορά το χρόνο PSA και κλινική εξέταση σε έναν ουρολόγο. Το PSA είναι μία απλή αιματολογική εξέταση κατά την οποία μετράται το ειδικό προστατικό αντιγόνο, μια ουσία που παράγεται αποκλειστικά από τον προστάτη. Όταν βρίσκεται αυξημένο, είναι αναγκαίος ο περαιτέρω έλεγχος.

Έλεγχος της πίεσης

Μία φορά τον χρόνο θα πρέπει να μετράτε την πίεσή σας.
Εφόσον δεν ξεπερνά τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, που είναι για τη μεγάλη το 14 και για τη μικρή το 9, δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *