Ευάλωτα στη νευρογενή βουλιμία τα παιδιά στη Κύπρο

Υπαρκτό και με αυξανόμενες τάσεις, παρουσιάζεται το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών και στην Κύπρο, σύμφωνα με τις έρευνες του … Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Υγεία του Παιδιού» και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο διενήργησε πριν από μερικούς μήνες μία μελέτη, η οποία κατέδειξε ότι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής (επίπεδα αυτοεκτίμησης, αυτοεικόνας, τελειομανούς συμπεριφοράς, φοβιών ωρίμανσης και διαπροσωπικών δυσκολιών), όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2003.

Το γενικό συμπέρασμα, όπως ανέφερε στην εφημερίδα «ο «Φιλελεύθερος» ο ερευνητής του Ινστιτούτου, παιδίατρος Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, είναι ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διατροφικές διαταραχές παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα που είχαν καταγραφεί με την έρευνα του 2003.

Η έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα πιθανά ποσοστά περιστατικών ψυχογενούς ανορεξίας ήταν 0,78% στα κορίτσια και 0,14% στα αγόρια.

Στη μελέτη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό των μαθητών με βαθμολογία, η οποία τους κατατάσσει σε άτομα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη κλινικής ή υποκλινικής διατροφικής διαταραχής, αφορά ένα στα τρία κορίτσια 12 έως 18 χρονών και ένα στα έξι αγόρια.

Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι στον τομέα «τάση προς βουλιμία» παρατηρείται σημαντική αυξητική τάση, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τα αγόρια και λιγότερα τα κορίτσια.

Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *