Επιστροφή στα θρανία με υγιές χαμόγελο!

Το καλοκαίρι με τις διατροφικές του ατασθαλίες τελείωσε και είναι πλέον καιρός για τους γονείς να σκεφτούν και τη … στοματική υγεία των παιδιών τους.

Με τον όρο στοματική υγεία εννοούμε παιδικά δόντια και ούλα χωρίς τερηδόνα ή ουλίτιδα. Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι τα παιδικά δόντια πρέπει να τα φροντίζουν γιατί:

-με αυτά το παιδί τρώει για 10 χρόνια περίπου, δεν πέφτουν όλα τα παιδικά δόντια στα 6 χρόνια της ζωής του, τότε μόνον αρχίζουν να αλλάζουν τα μπροστινά παιδικά δόντια, ενώ τα τελευταία πέφτουν στα 10-12χρόνια του.
-επίσης, το βοηθούν στο να αναπτυχθεί σωστά η ομιλία του
-διατηρούν τον χώρο για την ομαλή διαδοχή των μονίμων δοντιών και
-βεβαίως, τα υγιή παιδικά δόντια – χωρίς αποστήματα και πόνο – συντελούν στη διατήρηση της γενικής υγείας του παιδιού.

Άρα είναι επιτακτική η ανάγκη για ενημέρωση των γονιών όσον αφορά τη σωστή εφαρμογή στοματικής υγιεινής σε καθημερινή βάση στα παιδιά τους.

Στην ενημέρωσή τους αυτή εκτός του παιδιάτρου, ο οποίος θα συστήσει βούρτσισμα από το πρώτο κιόλας δοντάκι του παιδιού, πρωταρχικό ρόλο έχει ο παιδοδοντίατρος.

Τον παιδοδντίατρο, τον εξειδικευμένο οδοντίατρο για παιδιά, σκόπιμο είναι να επισκεφτούν τα παιδιά από 2-3χρόνων, όταν περίπου ολοκληρώνουν τη νεογιλή τους οδοντοφυΐα. Η επίσκεψη αυτή στον παιδοδοντίατρο γίνεται κάθε έξι μήνες για προληπτικούς λόγους και όχι μόνο όταν πονάει κάποιο δόντι, γιατί τότε το παιδί είναι ήδη φορτισμένο αρνητικά και δύσκολο να συνεργαστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται παιδικό τραύμα. Πλέον στις μέρες μας, είναι πολλά και πολύ αποτελεσματικά τα ‘όπλα’ που κατέχουμε στη φαρέτρα της πρόληψης, με τα οποία οι νέες γενιές μπορούν να έχουν την καλύτερη δυνατή στοματική υγεία.

Έτσι η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο συνίσταται στην εκπαίδευση των γονιών για το ποιες πρέπει να είναι οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής του παιδιού τους και πώς αυτές θα εφαρμόζονται απλά, ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας καθαριότητάς του.

Εκτός όμως της εκπαίδευσης για τη σωστή στοματική φροντίδα, εφαρμόζεται από τον παιδοδοντίατρο στο παιδί εξατομικευμένο προληπτικό πρόγραμμα κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Στην εποχή μας πλέον, έχουμε πλήθος τόσο τεχνικών όσο και εξειδικευμένων οδοντιατρικών προϊόντων, με τα οποία προλαμβάνεται η εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων στα παιδιά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πέτρα των δοντιών δημιουργείται και στα παιδικά δόντια και χρειάζονται καθαρισμό. Είναι σύνηθες το φαινόμενο της αιμορραγίας των ούλων (ουλίτιδας) στα παιδιά, είτε γιατί οι γονείς δεν τους τα βουρτσίζουν, είτε γιατί τα ίδια δεν έχουν αναπτύξει την επιδεξιότητα που απαιτείται, ώστε να αφαιρούν ικανοποιητικά τα υπολείμματα των τροφών, με αποτέλεσμα τα ούλα τους να αιμορραγούν, τα ίδια να πονάνε και να δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος.

Απαραίτητη επίσης στην αντιμετώπιση της τερηδόνας, εκτός του καθαρισμού, είναι η τοπική εφαρμογή φθορίου γνωστή ως φθορίωση, που πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες. Αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζει την εξέλιξη ακόμα και στις αρχόμενες τερηδόνες, πριν αυτές προχωρήσουν σε δημιουργία κοιλότητας. Οι προληπτικές επικαλύψεις (sealants) επίσης, που τοποθετούνται εφάπαξ στα ‘πίσω’ δόντια των παιδιών, στους ‘τραπεζίτες’, τα προστατεύουν κατά 99% από την τερηδόνα!

Παράλληλα στις επισκέψεις αυτές, ελέγχεται η διάπλαση των γνάθων του παιδιού, η ύπαρξη ικανού χώρου για τη διαδοχή των μονίμων δοντιών, δίνονται συμβουλές για τη διακοπή τυχόν στοματικών συνηθειών ή και εφαρμόζεται προληπτική ορθοδοντική για την επίλυση ή μείωση της βαρύτητας του όποιου ορθοδοντικού προβλήματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, σκόπιμο είναι με την αρχή της σχολικής χρονιάς να προγραμματίζεται και ο οδοντιατρικός έλεγχος των παιδιών προς αποφυγή εκτάκτων περιστατικών και δημιουργία δυσάρεστης εμπειρίας στο παιδί λόγω πονόδοντου.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *