Επιλέξτε μπισκότα με βάση τη διατροφική αξία

Τα μπισκότα αποτελούν μια καθημερινή διατροφική συνήθεια πολλών Ελλήνων καθώς καταναλώνονται είτε στο πρωινό, αφού παρασκευάζονται από δημητριακά και … είναι μια ισορροπημένη επιλογή για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, είτε σαν ένα εύκολο και γρήγορο σνακ στο δεκατιανό και το απογευματινό μας.

Τα μπισκότα αποτελούν μια καθημερινή διατροφική συνήθεια πολλών Ελλήνων καθώς καταναλώνονται είτε στο πρωινό, αφού παρασκευάζονται από δημητριακά και είναι μια ισορροπημένη επιλογή για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, είτε σαν ένα εύκολο και γρήγορο σνακ στο δεκατιανό και το απογευματινό μας.

Είναι όμως πολύ σημαντικό, όταν επιλεγούμε ένα τρόφιμο για την καθημερινή μας διατροφή, να διαβάζουμε την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία και να αγοράζουμε αυτά που μας προσφέρουν τα περισσότερα διατροφικά οφέλη.

Τι να προσέχουμε στις διατροφικές ετικέτες;
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα είστε μπροστά στο ράφι με τα μπισκότα, επιλέξτε προϊόντα τα οποία:

Περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης, όπως πολυδημητριακά μπισκότα, τύπου πτι-μπερ ολικής άλεσης ή ακόμη και cookies με βρώμη. Τα μπισκότα ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Περιέχουν φυτικές ίνες. Είναι πλέον γνωστό πως οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και επιπλέον αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, δηλαδή ποσό χορτάτοι νοιώθουμε μεταξύ των γευμάτων.

Αναζητήστε στον διατροφικό πίνακα την περιεκτικότητα των μπισκότων σε φυτικές ίνες.
Δεν περιέχουν τα επιβλαβή για τον οργανισμό trans λιπαρά. Στον διατροφικό πίνακα, στο πίσω μέρος της συσκευασίας, θα πρέπει να αναγράφεται ότι η περιεκτικότητα του προϊόντος σε trans λιπαρά είναι μηδέν.

Διατροφική αξία
Τα μπισκότα αποτελούνται κατά μέσο όρο από 70% δημητριακά. Τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της διατροφής της Μεσογειακής πυραμίδας, του προτύπου υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, και αποτελούν την κύρια τροφή για τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται δημητριακά όπως το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το κριθάρι, γι’ αυτό και το μπισκότο είναι πολύ καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αποτελούν τη βασικότερη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο αλλά και τους μύες.

Παράλληλα, τα μπισκότα περιέχουν ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία προέρχεται κυρίως από τα δημητριακά και δευτερευόντως από άλλα συστατικά που μπορεί να περιέχουν όπως είναι το αυγό ή το γάλα.

Εισαγωγή στη διατροφή
Το μπισκότο μπορεί να συμπεριληφθεί σε καθημερινή βάση σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, αφού, εφ’ όσον καταναλωθεί σωστά, δεν επιβαρύνει θερμιδικά τη διατροφή μας, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζει με θρεπτικά συστατικά. Άλλωστε το μπισκότο έχει θέση ακόμη και σε δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς μπορεί, με τις φυτικές ίνες που περιέχει, να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Τα μπισκότα μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική επιλογή για φοιτητές και εργαζόμενους, καθώς είναι εύκολα διαθέσιμα, μπορούν να μεταφερθούν άνετα στον χώρο εργασίας και δεν απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης. Η μεγάλη ποικιλία μπισκότων που υπάρχει στην αγορά, όπως χωρίς ζάχαρη, ολικής άλεσης, με γάλα και ασβέστιο, μπορούν να καλύψουν κάθε διατροφική ανάγκη και κάθε γευστική προτίμηση.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *