Επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η προληπτική λήψη ασπιρίνης

Όχι και τόσα «αθώα» αποδεικνύεται τελικά η ασπιρίνη, η προληπτική λήψη της οποίας συνηθίζεται από άτομα που φοβούνται ότι … κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό και βασίζεται σε εξέταση που διενεργήθηκε σε πάνω από 100.000 ασθενείς, η ασπιρίνη μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικής αιμορραγίας κατά 30%!

Η μελέτη δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση τα γνωστά οφέλη της ασπιρίνης για αυτούς που πάσχουν από καρδία ή έχουν πάθει εγκεφαλικό και τα οποία βασίζονται στην πρόληψη θρομβώσεων. Αυτό, όμως, που επισημαίνεται είναι ότι η προληπτική λήψη ασπιρίνης πρέπει να γίνεται αυστηρά κατόπιν οδηγίας του γιατρού.

Στην κοινή πεποίθηση σύμφωνα με την οποία η ασπιρίνη σώζει ζωές, αντιτέθηκαν επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη. Παρά τη μείωση κατά 20% των καρδιακών επεισοδίων τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι από καρδία, εγκεφαλικό ή καρκίνο δεν έχουν μειωθεί. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κόζικ Ρέι «στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει σημαντικό όφελος από την ασπιρίνη και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αύξηση του προσδόκιμου ζωής».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *