Επικίνδυνα τα τεστ για τη φυματίωση

υποστηρίζοντας ότι είναι ελαττωματικές πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύουν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η παραγωγή των τεστ γίνεται κυρίως από δυτικές εταιρίες οι οποίες τα εξάγουν σε αναπτυσσόμενες χώρες διότι δεν υποβάλλονται σε διαδικασίες ελέγχου ποιότητας σε αυτές, επισήμαναν αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Σε μακροχρόνιες έρευνες, ανέφερε η οργάνωση του ΟΗΕ, «συντριπτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξετάσεις αίματος έδωσαν έναν απαράδεκτα υψηλό αριθμό εσφαλμένων αποτελεσμάτων». Ως εκ τούτου «θέτουν τις ζωές των ασθενών σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ για την πρόληψη της φυματίωσης Μάριο Ραβιλιόνε.

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια τέτοια τεστ χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο σε περίπου 17 χώρες, περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας , σχεδόν αποκλειστικά από γιατρούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στον ιδιωτικό ή τον ημι-ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να απαγορεύσουν τις ανακριβείς και μη εγκεκριμένες εξετάσεις αίματος και αντί για αυτές να βασίζονται στις ακριβείς μικροβιολογικές ή μοριακές εξετάσεις όπως προτείνεται από τον ΠΟΥ», ανέφερε ανακοινωθέν του.

Η δρ. Κάριν Βέγιερ, ειδικός του ΠΟΥ για φυματίωση, είπε σε συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε για να ανακοινωθεί η ασυνήθιστη κίνηση, ότι ο οργανισμός ζήτησε από την κυβέρνηση της Ινδίας να προβεί σε λεπτομερειακή εξέταση των τεστ, τα οποία πωλούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990..

«Πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που επικεντρώνεται στην πώληση τεστ που δεν πληρούν τα κριτήρια και τα αποτελέσματα των οποίων είναι αναξιόπιστα», πρόσθεσε.

Τα περισσότερα τέτοια «τεστ κιτ» κατασκευάζονται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ, «παρότι οι εξετάσεις αίματος δεν είναι εγκεκριμένες από κανένα ρυθμιστικό φορέα», ανέφερε το ανακοινωθέν του ΠΟΥ.

Τα τεστ αυτά, υπάρχουν τουλάχιστον 18 διαθέσιμα στην αγορά, «θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως παντού», τόνισε ο Ραβιλιόνε στη συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *