Διατροφή… ένας καθημερινός «γιατρός» στο πιάτο σας

Θα μπορούσε η κακή διάθεση ή οι αϋπνίες και τόσα άλλα καθημερινά προβλήματα να σχετίζονται με … το τι περιέχει το πιάτο μας; Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω θέματα, δεν σας χρειάζεται γιατρός ούτε φαρμακείο. Η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σας!

Διατροφή για ύπνο βαθύ…
Ο μέσος άνθρωπος έχει ανάγκη κατά μέσο όρο 8 ώρες ύπνου την ημέρα. Ωστόσο, μόνο το ίδιο μας το σώμα μπορεί να μας υποδείξει το κατάλληλο για τον καθένα σετ ωρών ύπνου. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένα άτομα χρειάζονται 5-6 ώρες ύπνου και άλλα έχουν ανάγκη τουλάχιστον 10!

Κι αν την περίοδο που διανύουμε το άγχος και το στρες, σας κυριεύει κάθε φορά που κλείνετε τα μάτια σας και χαλαρώνετε με αποτέλεσμα να μην καταφέρνετε να πιάνετε ούτε τις ελάχιστες ώρες που απαιτούνται για να ξεκουραστεί το σώμα και το πνεύμα σας, αναρωτηθείτε τι βάλατε στο ψυγείο σας αυτήν την εβδομάδα αφού… τρώγοντας δεν έρχεται μόνο η όρεξη αλλά και ο ύπνος.

Τα τρόφιμα που περιέχονται στο πιάτο μας – και όχι μόνο το σούπερ ανατομικό μαξιλάρι μας – παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν ο ύπνος μας θα είναι ήσυχος ή ταραγμένος. Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο αλλά και ένα πολύτιμο αμινοξύ την τρυπτοφάνη, φαίνεται ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτά τα συστατικά;

Προσθέτοντας στο διαιτολόγιό μας γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, ρύζι και μπανάνες, αλλά και ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα), σπανάκι, σολομό, μπρόκολο και σοκολάτα. Καλό πάντως είναι πριν τον ύπνο να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, με πολλά λιπαρά και μπαχαρικά τα οποία καθυστερούν την πέψη επιβαρύνοντας την ποιότητα του ύπνου. Παράλληλα, όμως ακόμη και η απουσία του βραδινού γεύματος μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο, για αυτό ένα γεύμα 2-3 ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι είναι ιδανικό!

Κατάθλιψη τέλος!
Αν μονίμως σας ακολουθεί ένα γκρίζο βροχερό συννεφάκι, είναι πολύ πιθανό να λείπει από τον οργανισμό σας η βιταμίνη Β6, η έλλειψη της οποίας σχετίζεται με μεταπτώσεις της διάθεσης. Τη βιταμίνη αυτή μπορούμε να τη βρούμε στον τόνο, την μπανάνα και τον μπακαλιάρο. Το σελήνιο είναι ένα ακόμη συστατικό που μπορεί να εξασφαλίσει την «Αιώνια Λιακάδα» και το βρίσκουμε στα μανιτάρια, τον τόνο και τις γαρίδες.

Ισορροπήστε το βάρος σας!
Οι στερητικές δίαιτες δεν έχουν κανένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και μάλλον συμβάλλουν στο να μας «χαλάσου» τη διάθεση αφού κάθε φορά που τις σταματάμε τα κιλά επιστρέφουν. Ένας ισορροπημένος τρόπος διατροφής που βασίζεται στο μέτρο, την ποικιλία και την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών μπορεί να μας εξασφαλίσει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και με μικρές αλλαγές τη μείωση του βάρους.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *