Γιατί κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να φάει ένα μόνο πατατάκι και καταλήγει έχοντας … καταναλώσει ολόκληρη τη σακούλα με τα τσιπς;

Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι βρήκαν την απάντηση: οι λιπαρές τροφές, όπως οι πατάτες τηγανητές και τα πατατάκια, «πυροδοτούν» στο σώμα την παραγωγή χημικών ουσιών, των λεγόμενων ενδοκαναβινοειδών, που μοιάζουν πολύ με αυτές που περιέχονται στην μαριχουάνα και προκαλούν εθισμό.

Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο έντερο κρύβονται πίσω από την αστείρευτη λαχτάρα στον άνθρωπο να «φάει κι άλλο ένα», «κι άλλο ένα»…

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διεξήχθη από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν.

Η Ντανιέλε Πιομέλι εκτιμά ότι το «μυστικό» βρίσκεται στην εξελικτική ιστορία των θηλαστικών, όταν τα λίπη -που δεν υπήρχαν σε αφθονία στη φύση- ήταν ζωτικά για την επιβίωση του ζώου, οπότε ο οργανισμός χρειαζόταν «ενθάρρυνση» για την κατανάλωση κι άλλων ποσοτήτων.

Σήμερα, βέβαια, που τα λίπη αφθονούν στη διατροφή μας, ο ίδιος αυτός βιολογικός μηχανισμός, ο οποίος ενθαρρύνει την κατανάλωση λίπους, κάνει κακό, οδηγώντας σε παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο κ.α.

Η μελέτη δείχνει ακόμα ότι μπλοκάροντας τα μηνύματα των ενδοκαναβινοειδών, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της απόλαυσης, που ωθεί τους ανθρώπους να τρώνε ανεξέλεγκτες ποσότητες ανθυγιεινού φαγητού με λίπη.

Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει απαραίτητα ευεργετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο αφού η καταστολή της παραγωγής ενδοκαναβινοειδών στον εγκέφαλο μπορεί να έχει ως παρενέργεια την πρόκληση άγχους και κατάθλιψης

Ευελπιστούν ότι σύντομα θα βρουν το φάρμακο εκείνο το οποίο θα στοχεύει κατευθείαν στους υποδοχείς καναβινοειδών στο έντερο εξαλείφοντας παράλληλα και τυχόν παρενέργειες.

Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *