Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά δεν οδηγούν σε απώλεια βάρους

Παιδιά που επιλέγουν την κατανάλωση γάλατος με χαμηλά λιπαρά μειώνουν την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, αλλά δεν χάνουν βάρος, ανακάλυψαν … αυστραλοί ερευνητές.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» εξέτασε 145 παιδιά, ηλικίας 4 έως 13 ετών, που είτε αντικατέστησαν τα γαλακτοκομικά με ποικιλίες χαμηλών λιπαρών για 6 μήνες είτε δέχτηκαν συμβουλές σχετικά με τη μείωση του χρόνου που διαθέτουν μπροστά σε μια οθόνη και χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.

Τα παιδιά στην ομάδα χαμηλών λιπαρών φάνηκε να αναπληρώνουν με την πρόσληψη περισσότερης ενέργειας από άλλα τρόφιμα.

Ο Gilly Hendrie, του Commonwealth Scientific Industrial Research Organization Food and Nutritional Sciences, στην Αδελαΐδα, και η Rebecca Golley από το Πανεπιστήμιο South Australia δήλωσαν ότι η συμβουλή στους γονείς να επιλέξουν προϊόντα μειωμένων λιπαρών ήταν αποτελεσματική στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών αλλά δεν άλλαξε την πρόσληψη ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, νοσοκόμες πήραν συνέντευξη από παιδιά και γονείς σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς και για τις διατροφικές τους συνήθειες στην αρχή, μετά από 3 μήνες και ύστερα από ένα εξάμηνο. Ελήφθηκε δείγμα αίματος και μετρήθηκαν ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η περίμετρος της μέσης των παιδιών.
Τα πλήρη γαλακτοκομικά μειώθηκαν από 88% στο 14% της πρόσληψης γαλακτοκομικών, στην ομάδα χαμηλών λιπαρών.

Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ήταν 13,3% στην ομάδα χαμηλών λιπαρών σε σύγκριση με 16,6% για τους υπόλοιπους.

Η μείωση στα κορεσμένα λιπαρά συνιστάται για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Πηγή: iatronet

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *