Γάτα στην παιδική ηλικία προστατεύει από… αλλεργίες!

Μία γάτα στο σπίτι όχι μόνο φέρνει χαρά στα παιδιά αλλά επίσης τα προστατεύει από μελλοντικές αλλεργίες. Δεν φαίνεται … να ισχύει το ίδιο όμως και για τους ενήλικες, καθώς, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, η παρουσία γάτας μέσα στο σπίτι σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο να εμφανίσουν οι ενήλικες αλλεργία, με συνέπεια να αρχίσουν να έχουν δύσπνοια, να φτερνίζονται, να έχουν φαγούρες κλπ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάριο Ολιβιέρι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βερόνα αναφέρουν ότι όσοι ενήλικες έχουν ήδη άσθμα ή αλλεργίες, αντιμετωπίζουν πρόσθετο κίνδυνο από την παρουσία γάτας μέσα στο σπίτι τους και ιδίως στην κρεβατοκάμαρά τους.

Οι Ιταλοί επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 6.000 ενήλικους Ευρωπαίους για διάστημα εννέα ετών, παίρνοντας δείγματα αίματος στην αρχή και στο τέλος της έρευνας. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε αντισώματα κατά των γατών στην αρχή της μελέτης, συνεπώς δεν διέθετε ευαισθητοποίηση απέναντί τους (η ευαισθητοποίηση είναι συνήθως ο προάγγελος των συμπτωμάτων της αλλεργίας).

Περίπου 5% των ατόμων που διέθεταν κατοικίδια γάτα, απέκτησαν τέτοια αντισώματα μέσα στα εννέα χρόνια της έρευνας, έναντι 3% όσων στην πορεία δεν απέκτησαν γάτα στο σπίτι τους. Το 40% όσων απέκτησαν ευαισθητοποίηση, δήλωσαν ότι εμφάνιζαν συμπτώματα αλλεργίας όταν βρίσκονταν κοντά στις γάτες, τετραπλάσιο ποσοστό σε σχέση με όσους δεν είχαν αντισώματα κατά των γατών.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι όσοι ενήλικες είχαν γάτες ως παιδιά, είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να ευαισθητοποιηθούν αργότερα και να εμφανίσουν αλλεργία εξαιτίας μιας γάτας, σε σχέση με όσους αποκτούσαν γάτα για πρώτη φορά ως ενήλικες.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι το πρόβλημα αλλεργίας εμφανιζόταν μόνο σε όσους άφηναν τη γάτα τους να μπει στο μπάνιο, γι’ αυτό συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μην επιτρέπουν στη γάτα τους να μπαίνει στο μπάνιο. Για όσους έχουν γάτα και έχουν εμφανίσει αλλεργία ή είναι ήδη αλλεργικοί, η ιατρική συμβουλή είναι να βρουν ένα νέο σπίτι για το αγαπημένο τους ζώο ή, έστω, να μην το αφήνουν να μπαίνει στο σπίτι. Ακόμα και περιστασιακά αν η γάτα μπαίνει στο σπίτι, ο κίνδυνος για έναν αλλεργικό θα είναι υπαρκτός επί μήνες στη συνέχεια.

Αν η γάτα επιμένει να μπει στο σπίτι και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αντισταθεί στον… πειρασμό, τότε πρέπει να την κρατά οπωσδήποτε μακριά από το μπάνιο και την κρεβατοκάμαρά του και, επίσης, να την πλένει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αν ένας αλλεργικός ιδιοκτήτης δεν τηρεί τα ανωτέρω μέτρα προφύλαξης, τότε ίσως αναγκαστεί να καταφύγει σε αντι-αλλεργική θεραπεία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *