Βιονικό μάτι με ελληνική υπογραφή

Η επιστήμη καταφέρνει για μια ακόμη φορά να συγκριθεί με κάτι εξωπραγματικό, καθώς όπως υπόσχεται, ίσως μπορεί να χαρίσει … και πάλι την όραση σε τυφλούς. Αυτό αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Espresso, κάνοντας λόγο για μια επαναστατική, όπως φαίνεται, ανακάλυψη ενός ομογενούς καθηγητή στην Αυστραλία, που δίνει ελπίδες σε πολλούς ανθρώπους που έχουν χάσει την όρασή τους, να ξαναδούν ξανά το φως…

Ο Σταν (Ευστράτιος) Σταφίδας είναι σήμερα επικεφαλής έρευνας στο NICTA, το εθνικό ερευνητικό κέντρο της Αυστραλίας, που κατέχει βραβεία αριστείας σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας. Ο ίδιος, κάτοικος Μελβούρνης και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της ίδιας μεγαλούπολης, έχει παρά τα μόλις 40 του χρόνια, μια λαμπρή καριέρα πίσω του, λειτουργώντας εκτός άλλων, ως σύμβουλος επιφανών επιχειρήσεων επικοινωνίας και τεχνολογίας.

Όπως εξηγεί ο επιφανής επιστήμονας, το «βιονικό μάτι» είναι μια νευρωνική πρόθεση που φυτεύεται στην ωχρά κηλίδα του ματιού, στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Αυτό που κάνει είναι ότι διεγείρει ηλεκτρικά τα κύτταρα με σκοπό να δώσει αίσθηση όρασης. Έτσι ουσιαστικά είναι σαν να έχει κανείς μαι εξωτερική κάμερα, που του επιτρέπει να βλέπει.

«Ο Σκαφίδας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι όπου οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν για την πρόοδο και την εξέλιξη της επιστήμης και της ανθρωπότητας, δηλώνουν τη δυναμική τους και υπερβάλλουν σε ζήλο», σημειώνει η εφημερίδα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *