Αυξήθηκαν τα κρούσματα ηπατίτιδας C

Αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας C παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα -και συνακόλουθα υπάρχει ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη ενημέρωσης του … πληθυσμού- όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS, στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την «αθόρυβη» νόσο, η οποία υλοποιείται από την PRAKSIS με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Υπολογίζεται ότι 170 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C ενώ 3-4 εκατ. νέα κρούσματα εμφανίζονται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα περίπου το 2% του πληθυσμού έχει χρόνια ηπατίτιδα C και ένα μεγάλο μέρος αυτών δεν το γνωρίζουν, καθώς η ηπατίτιδα C είναι μια «αθόρυβη» νόσος, όπως είπε ο Στυλιανός Καραταπάνης, πρόεδρος της ΕΕΜΗ.

«Την τελευταία χρονική περίοδο, υπάρχει αύξηση των περιστατικών, καθώς περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τις δομές μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -συνήθως χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών- και έχουν διάγνωση ηπατίτιδας C. Παράλληλα, οι κλήσεις στην υφιστάμενη τηλεφωνική μας γραμμή (800 11 11 600) που μέχρι και σήμερα ενημερώνει τόσο για τον HIV όσο και για την ηπατίτιδα B, δείχνουν ότι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού και για την ηπατίτιδα C», ανέφερε ο πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας.

Η καμπάνια της PRAKSIS με κεντρικό μήνυμα «Ηπατίτιδα C (HEP C)- Εγώ γνωρίζω και προσέχω. Εσύ;», εστιάζει τόσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, όσο και στην παρότρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων, αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη όλων για τον περιορισμό της λοίμωξης.

«Υπάρχει ανάγκη στη χώρα μας για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων, ειδικά σε νόσους όπως η ηπατίτιδα C που σήμερα αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας», ανέφερε ο κ. Καραταπάνης, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη καμπάνια θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη διάγνωση όσον αφορά ένα μέρος του πληθυσμού που νοσεί χωρίς να το γνωρίζει, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο, όπου είναι εφικτό, τις περαιτέρω σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.

«Σχεδιάσαμε μία καμπάνια που βασικό στόχο θα έχει να μιλάει ηχηρά για αυτή τη σιωπηρή ασθένεια, χωρίς τρομολαγνικούς όρους, χωρίς φοβικές προεκτάσεις και με κύριο στόχο την ενημέρωση και την έγκαιρη εξέταση» επισήμανε ο κ. Αντύπας.

H καμπάνια της PRAKSIS, ξεκινάει αύριο και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών. Βασικό εργαλείο της αποτελεί η τηλεφωνική γραμμή της PRAKSIS 800 11 11 600 (χωρίς χρέωση), στην οποία θα μπορεί κάποιος να καλεί προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες και να ενημερωθεί για το τεστ που μπορεί να κάνει στα πολυϊατρεία της PRAKSIS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το τεστ με το σάλιο θα γίνεται δωρεάν, ανώνυμα και γρήγορα και τα αποτελέσματά του θα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η γενική ενημέρωση του κοινού θα γίνεται μέσω τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, έντυπων και ηλεκτρονικών καταχωρίσεων καθώς και μέσω διανομής ενημερωτικού υλικού.

Στην εκστρατεία ενημέρωσης για την ηπατίτιδα C, συμμετέχουν προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο, τον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία, προσφέροντας την έμπρακτη υποστήριξή τους στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *