Ασθενείς με καρκίνο «παλεύουν» με το μετατραυματικό στρες

Η διάγνωση για καρκίνο μπορεί να αφήσει ψυχικά σημάδια, για πολλά χρόνια, ανέφεραν Αμερικανοί ερευνητές.

Περισσότερο από μια δεκαετία … μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης, σχεδόν 4 στους 10 καρκινοπαθείς δήλωσαν ότι ακόμα ένιωθαν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Sophia Smith, από το Duke Cancer Institute στο Durham, στη βόρεια Καρολίνα.

Τα συμπτώματα περιλάμβαναν τη μεγάλη αναστάτωση, τις ενοχλητικές σκέψεις για τον καρκίνο και την αγωγή ή το συναισθηματικό μούδιασμα απέναντι σε φίλους και οικογένεια.

Ένας στους 10 ασθενείς επίσης δήλωσε ότι απέφευγε να σκέφτεται τον καρκίνο και 1 στους 20 δήλωσε ότι απέφευγε καταστάσεις ή δραστηριότητες που του θύμιζαν τη νόσο, κατάσταση που δυνητικά θα μπορούσε να γίνει ιατρικό πρόβλημα.

Η Smith δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως ο ασθενής αποφεύγει την ιατρική φροντίδα ή ότι δεν εξετάζεται, αν και δεν έχει στοιχεία που να το στηρίζουν.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Clinical Oncology», βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 566 ασθενείς με λέμφωμα μη Hodgkin’s.

Η ομάδα είχε εξετάσει τους ίδιους ασθενείς για μετατραυματικό στρες μια φορά ακόμα, υπολογίζοντας ότι περίπου 1 στους 12 είχε πλήρη ανάπτυξη διαταραχής μετατραυματικού στρες. Η διάγνωση περιλάμβανε 3 συμπτώματα, όπως αποφυγή, εγρήγορση και αναμνήσεις.

Πολλοί περισσότεροι είχαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα. Η νέα έρευνα έδειξε ότι συχνά τα συμπτώματα επιμένουν.

Συνολικά, μισοί από τους ασθενείς δεν είχαν συμπτώματα μετατραυματικού στρες 13 χρόνια μετά τη διάγνωση. Το πρόβλημα εξαφανίστηκε στο 12% αλλά παρέμεινε ή επιδεινώθηκε στο 37%.

Η Bonnie Green, του Georgetown University, πρωτοπόρος στην έρευνα για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες σε ασθενείς με καρκίνο μαστού, που δεν έλαβε μέρος στην παρούσα έρευνα, δήλωσε ότι η μελέτη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι φαίνεται να εμφανίζουν χειρότερη διαταραχή μετατραματικού στρες αργότερα. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ στρεσογόνο να πληροφορούνται άνθρωποι ότι πάσχουν από καρκίνο. Δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι τώρα αισθάνονται άσχημα αλλά θα υποχωρήσει αυτό. Τόνισε ότι η μειοψηφία αναπτύσσει πλήρως τη διαταραχή και πρόσθεσε ότι η κατάθλιψη είναι συχνή μετά τη διάγνωση καρκίνου.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα είναι περισσότερο ευάλωτοι στην ψυχολογική επίπτωση της νόσου.

Πηγή:iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *