Αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού

στην πόλη μας. Αυτές όμως οι έξοδοι μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνες αν δεν προσέξουμε τι θα παραγγείλουμε και τι θα φάμε και θα πιούμε.

Υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά όταν αποφασίζουμε να φάμε σε κάποια ταβέρνα, τα οποία είναι καλό να θυμόμαστε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι είναι καλό: Μικρά μυστικά στην παραγγελία των γευμάτων.

Περιορίστε όσο μπορείτε την παραγγελία των ορεκτικών και δώστε βάρος στο βασικό γεύμα της επιλογής σας. Επίσης αποφύγετε τα μέρη που έχουν το σύστημα του δίσκου.

Συνήθως καταφεύγουμε σε υπερκατανάλωση μεζέδων που κατά κύριο λόγο είναι παναρισμένα και τηγανισμένα κρέατα ή λαχανικά, φαγητά με σάλτσες και αλοιφές με αμφίβολης ποιότητας μαγιονέζα, που μας προσφέρουν εύκολα μεγάλο φορτίο ενέργειας, και μας στερούν από την κατανάλωση μιας μερίδας φαγητού. Κροκέτες, παναρισμένα τρόφιμα, τηγανητά λαχανικά και πίτες κρύβουν πολλές θερμίδες και θέλουν προσοχή.

Αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος σε μορφή κιμά σε μπιφτέκια ή τηγανητά κεφτεδάκια, αφού είναι ένα τρόφιμο που μπορεί πολύ εύκολα να νοθευτεί, τόσο με την προσθήκη καρυκευμάτων, όσο και αμυλούχων προσμίξεων, π.χ. ψωμιού, αλευριού.

Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι από φρέσκο, καθαρό κιμά μπορεί να είναι ένα τρόφιμο ελαφρύ και εύπεπτο, αυτό που θα έχει αμφίβολης ποιότητας κιμά και προσμίξεις θα οδηγήσει πιθανώς σε συμπτώματα δυσπεψίας.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην παραγγελία του ψαριού και των θαλασσινών, π.χ. οστρακοειδών, γαρίδων. Το τεστ με τα μάτια του ψαριού και τα βράγχια είναι σίγουρα το πρώτο που πρέπει να κάνουμε. Δυστυχώς, υπάρχουν πλέον αρκετοί μαγικοί τρόποι για να κάνουν τις κατεψυγμένες γαρίδες να μοιάζουν με ολόφρεσκες!

Προσέξτε πολύ τις σαλάτες

Πολλές φορές περιέχουν σχεδόν τα πάντα εκτός από λαχανικά π.χ. αλλαντικά, τυριά, σως, κροατών, ζυμαρικά με αποτέλεσμα να έχουν πολλές θερμίδες και σίγουρα να μην αποτελούν την κλασική συνοδευτική σαλάτα για ένα γεύμα μας.

Από την άλλη η κλασσική αγγουροντοματοσαλάτα είναι σαφώς πιο καλή επιλογή από τα χόρτα ή το μαρούλι. Ιδιαίτερα σε μέρη με πολύ κόσμο είναι αδύνατο το προσωπικό να δείξει την απαιτούμενη προσοχή στον καθαρισμό των παραπάνω, τα οποία λόγω της μορφής τους μαζεύουν μικροοργανισμούς και εγκυμονούν κίνδυνο για την υγεία μας.

Έτσι, πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάποια δηλητηρίαση, επειδή καταναλώσαμε μια ”αθώα” σαλάτα μαζί με το ψάρι ή το κρέας.

Αλκοόλ το καλοκαίρι

Το αλκοόλ και κυρίως η μπύρα είναι μια κλασσική συνήθεια δίπλα στη θάλασσα ή στην βραδινή έξοδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ένα ποτήρι μπύρα, αν και έχει μόνο 5% αλκοόλ, περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες (κριθάρι) οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμιδική περιεκτικότητα της (ένα ποτήρι δίνει περίπου 150 θερμίδες, αλλά ποιος μένει μόνο στο ένα!!). Ένα ποτήρι παγωμένο κρασί είναι σίγουρα πιο ενδεδειγμένη επιλογή. Καλές επιλογές

Υπάρχουν σίγουρα και καλές επιλογές για το καλοκαιρινό τραπέζι και μπορούμε να προσέξουμε την υγεία μας χωρίς να χάνουμε τη γεύση και την απόλαυση του φαγητού.

Άπαχο κρέας

όπως το ψαρονέφρι, φιλέτο του κοτόπουλου, της γαλοπούλας ή κάποιου ψαριού μπορεί να είναι η καθημερινή μας επιλογή. Βέβαια πρέπει πάντα να ελέγχουμε την καταλληλότητα και την καθαριότητα στο μαγαζί που επιλέγουμε αφού τα παραπάνω κρέατα, και κυρίως αυτό των πουλερικών απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό και στην μαγειρική τους παρασκευή, λόγω του κινδύνου της σαλμονέλας.

Το καλοκαίρι άλλωστε, λόγω της ζέστης, είναι πιο σωστό να αποφεύγουμε τροφές υψηλές σε λίπος όπως το κόκκινο κρέας, αφού απαιτούν περισσότερο χρόνο και κόπο για την πέψη τους, με αποτέλεσμα να ”κουράζουν” και να ζεσταίνουν περισσότερο το σώμα μας.

Φρούτα και σαλάτες

τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι πολύ πλούσια σε νερό και έτσι μας δίνουν μία καλή λύση στην αποφυγή της αφυδάτωσης, δίνοντας μας γλυκιά απόλαυση και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Μία μεγάλη σαλάτα συνδυασμένη με φρέσκο ψωμί (πηγή υδατάνθρακα) και άπαχο τυρί ή τόνο ή κομμάτια κοτόπουλου (πηγές πρωτεΐνης) είναι ένα καλό ελαφρύ γεύμα που μπορούμε άφοβα να καταναλώσουμε το μεσημέρι, χωρίς να φορτώσουμε ιδιαίτερα το στομάχι μας, αλλά παίρνοντας συγχρόνως την κατάλληλη ενέργεια.

Τελειώνοντας ένα καλό γεύμα το γιαούρτι με ή χωρίς φρούτα ή γλυκό κουταλιού είναι ένα καλό και εύκολο υποκατάστατο για το παγωτό και το βρίσκουμε πλέον παντού, ακόμα και στο πιο μικρό νησί.

Πώς δε θα πάρουμε κιλά το καλοκαίρι και κυρίως στις διακοπές;

Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο τις διακοπές μας και να μην γυρίζουμε πίσω με επιπλέον φορτίο πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:

-Αποφύγετε την κατανάλωση 2 μεγάλων, κύριων γευμάτων.
-Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ.
-Καταναλώστε πολλές σαλάτες και φρούτα (προσέξτε βέβαια φρούτα όπως σταφύλι και καρπούζι, που περιέχουν αρκετή φυσική ζάχαρη).
-Να πίνετε πολύ νερό (1.5-2 λίτρα καθημερινά).
-Πάρτε ένα καλό πρωινό κάθε μέρα, με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα).
-Αποφύγετε την κατάχρηση στην κατανάλωση αλκοόλ. Προσέξτε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του λίπους που καταναλώνετε.
-Αποφύγετε τα πολλά παγωτά
-Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα μέσα από την άσκηση, το κολύμπι και το περπάτημα.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *