Απαγορευμένο το γενετικά τροποποιημένο ΜΟΝ810 καλαμπόκι

Απαγορεύεται για δύο χρόνια η καλλιέργεια αραβοσίτου που έχει υποστεί τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ810, με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής … Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Δριβελέγκα.

Μέχρι σήμερα ίσχυε αντίστοιχη απαγόρευση, που όμως αφορούσε μόνο στις εγγεγραμμένες ποικιλίες υβριδίων του κοινοτικού καταλόγου, γεγονός που οδηγούσε στην αναγκαιότητα της περιοδικής ανανέωσης κάθε νέου υβριδίου που εμφανιζόταν στην αγορά.

Όπως τόνισε ο κ. Δριβελέγκας «με την απόφαση αυτή, συνεχίζουμε αταλάντευτα την πολιτική απαγόρευσης της καλλιέργειας τροποποιημένων φυτών στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι έως τώρα διαδικασίες απλοποιούνται και γίνονται πιο αποτελεσματικές, δεδομένου ότι κάθε νέο υβρίδιο αραβοσίτου με την τροποποίηση ΜΟΝ810, τίθεται αυτόματα εκτός καλλιέργειας στη χώρα μας».

Διευκρίνισε, δε, ότι η εν λόγω απόφαση σύντομα θα κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνοδευόμενη από τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Να σημειωθεί, ότι η συνολική απαγόρευση της γενετικής τροποποίησης ΜΟΝ810 στη χώρα μας στηρίχθηκε σε ήδη υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, αλλά και σε νέα συμπληρωματικά, τα οποία αφορούν πιθανό κίνδυνο για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, καθώς και τη μελισσοκομία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *