Ανακουφιστείτε από το ηλιακό έγκαυμα

Το έγκαυμα από τ … ην έκθεση στον ήλιο είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που λίγο πολύ όλοι έχουμε ζήσει. Ποια είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση;

Παρόλο που οι ειδικοί προειδοποιούν, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ήλιος μας πιάνει… αδιάβαστους. Οποιοσδήποτε πηγαίνει στην παραλία, ψαρεύει, δουλεύει σε εξωτερικούς χώρους, κάνει σολάριουμ ή απλώς εκτίθεται στον ήλιο είναι πιθανό να υποστεί ηλιακό έγκαυμα αν δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τι πρέπει να κάνετε
1. Από τη στιγμή που θα αντιληφθείτε ότι έχετε υποστεί ηλιακό έγκαυμα θα πρέπει καταρχάς να αποφύγετε την περαιτέρω έκθεση στον ήλιο και να εφαρμόσετε κομπρέσες με δροσερό νερό ή χαμομήλι.

2. Ένα μπάνιο ή ντους θα σας προσφέρουν ανακούφιση. Το νερό θα πρέπει να είναι δροσερό και όχι παγωμένο. Μην χρησιμοποιείτε άλατα, έλαια και αρώματα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία, και σκουπιστείτε με απαλή πετσέτα.

3. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε scrub (απολέπιση) στην περιοχή και καλό θα ήταν να αποφύγετε και το ξύρισμα.

4. Τις πρώτες μία-δύο μέρες και όχι για περισσότερο είναι καλό να χρησιμοποιήσετε κάποια κορτιζονούχα κρέμα ή γαλάκτωμα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επουλωτικές και ανακουφιστικές κρέμες εμπορίου χωρίς κορτιζόνη (π.χ. με αλόη) μέχρι ο ερεθισμός να υποχωρήσει.

5. Αν το έγκαυμα καλύπτει μεγάλη επιφάνεια του σώματος, έχουν δημιουργηθεί πληγές και υπάρχουν συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος και εξασθένηση, πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που, ενώ έχουν δοθεί οι Πρώτες Βοήθειες, δεν παρουσιάζεται βελτίωση.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος εμφανίζονται μέσα σε 2-6 ώρες, με αποκορύφωμα τις 12-24 ώρες. Αρχικά εκδηλώνεται ήπιο ερύθημα (κοκκίνισμα), το οποίο μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε οίδημα, διήθηση ή δημιουργία φυσαλίδων, προκαλώντας έντονο πόνο.

Πηγή: myworld

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *