Αισθητική Οδοντιατρική και νεανική εμφάνιση

Η νεανική εμφάνιση, ακόμα και σε προχωρημένες ηλικίες, μπορεί να εξασφαλιστεί με τη διατήρηση των γραμμών του προσώπου που προϋποθέτει την παραμονή των φυσικών δοντιών στον οδοντικό φραγμό. Βασική προϋπόθεση για την παραμονή των δοντιών είναι τα υγιή ούλα (περι-δόντιο) και οι παρακείμενοι ιστοί.Η εξάλειψη κάθε περιοδοντικού προβλήματος με τις σύγχρονες οδοντιατρικές μεθόδους συμβάλλει στην πολυετή ζωή των δοντιών και στην όποια αισθητική αποκατάσταση.

Η διατήρηση των γραμμών του προσώπου είναι σημαντική για να παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο η ξεχωριστή έκφραση – ύφος που έχει ο καθένας μας. Η πρόωρη πτώση των δοντιών, κυρίως των προσθίων, μπορεί να οδηγήσει σχεδόν αυτόματα ακόμα και ένα νέο άτομο στην εμφάνιση γεροντικού προσωπείου (πτώση άνου χείλους, συρρίκνωση των ούλων και του οστού) και κατ’ επέκταση στη σμίκρυνση του κάτω τμήματος του προσώπου (πηγούνι και χείλια) και επομένως στην αλλοίωση της φυσικής του εικόνας.

Η ανάγκη του ανθρώπου για το όμορφο, η επιθυμία του για τη βελτίωση της εικόνας των δοντιών και άρα της γενικότερης εμφάνισης του προσώπου, η ενημέρωση των ασθενών από περιοδικά ποικίλης ύλης και από τα ΜΜΕ για την επίτευξη αυτού, οδήγησαν τον οδοντίατρο να αναλάβει έναν ακόμη ρόλο. Ο ρόλος αυτός συνδέεται με τη γνώση της οδοντιατρικής επιστήμης, καθώς και με τη σωστή εφαρμογή των άφθονων πλέον οδοντιατρικών υλικών που έχει στη διάθεσή του τόσο στο χώρο του ιατρείου όσο και στο εργαστήριο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Ο στόχος είναι το τέλειο χαμόγελο.

Τι προσδιορίζουμε με τον όρο τέλειο χαμόγελο; Τα απόλυτα ίσια, μεγάλα, λευκά δόντια;
Στις αρχές της δεκαετίας του 80 σχεδόν όλοι οι αστέρες της Αμερικής και της Ευρώπης διέθεταν το λεγόμενο χολυγουντιανό χαμόγελο. Απαραίτητα συστατικά αυτού; Όψεις ή ολοκεραμικές στεφάνες στις 2 πρόσθιες 6άρες άνω και κάτω γνάθου απαραιτήτως και συχνά σε όλη την οδοντοστοιχία με σχήμα που καθορίζεται αυστηρά από τις προδιαγραφές των βιβλίων της Ανατομίας των σκληρών οδοντικών ιστών. Αποτέλεσμα; Όλοι είχαν το ίδιο τέλειο χαμόγελο. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ταιριάζει σε όλους ούτε ότι διατηρούσε την ιδιαιτερότητα του καθενός ως προς την έκφραση του προσώπου του ή την ακαθόριστη αρμονία που διαθέτει η έκφραση ενός φυσικού χαμόγελου.

Η αρμονία δε βασίζεται στην εξάλειψη αλλά στην ισορροπία των αντιθέσεων λέει ο Ηράκλειτος. Οι αντιθέσεις δίνουν ζωή σε επίπεδο οπτικών σχέσεων σε μια φυσική συμμετρία. Αυτό λέει η Πυθαγόρεια θεώρηση για την αρμονία κι αποβαίνει ένας από τους κανόνες του ωραίου στην τέχνη της κλασσικής Αρχαίας Ελλάδας.

Έτσι λοιπόν, ο σύγχρονος οδοντίατρος που χρησιμοποιεί την αισθητική οδοντιατρική πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του, την αρμονία που έχει επιλέξει η φύση για τον καθένα. Αυτό διατηρεί την ιδιαιτερότητα, εξατομικεύοντας την αισθητική επέμβαση με οδοντιατρικά υλικά, ώστε ο στόχος επιτυγχάνεται με σεβασμό στην φυσική ισορροπία καθώς και στην αυθεντική έκφραση του προσώπου.
Η ηλικία, η προσωπικότητα, το σχήμα προσώπου, το μέγεθος των δοντιών είναι μερικές από τις σημαντικές παραμέτρους, προκειμένου να επιλέξουμε το είδος και το μέγεθος της αισθητικής επέμβασης στον κάθε ασθενή.
Ακόμα και η απώλεια δοντιών μπορεί να αντιμετωπισθεί με την τοποθέτηση μεμονωμένων εμφυτευμάτων στον οδοντικό φραγμό, προκειμένου να αποφευχθεί η αλόγιστη σπατάλη υγιών οδοντικών ιστών για την κάλυψη ενός κενού από ένα δόντι με την κλασική μέθοδο τριάρας γέφυρας, μπορεί να συμπεριληφθεί στις προτάσεις της αισθητικής Οδοντιατρικής, αρκεί το αποτέλεσμα να αποδειχθεί αντάξιο των προσδοκιών μας.
Η αισθητική οδοντιατρική συνεχώς εξελίσσεται και αναβαθμίζεται και το επιστημονικό της όχημα έχει επιβάτες την επιθυμία του ωραίου από τους ασθενείς και την αναζήτηση νέων συνεχώς λύσεων από τους οδοντίατρους .

Ειδικοί στην Αισθητική Οδοντιατρική:

Σοφία Λουκέρη – Εθνικής Αντιστάσεως 84Α, 15231, Χαλάνδρι, 2108230422

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *