Έρχονται τα «χρονοβιοπρογραμματισμένα» φάρμακα

Κάθε μας κύτταρο έχει το δικό του ρολόι και τους δικούς του ρυθμούς στις βασικές του λειτουργίες. Πάνω σε … αυτή τη διαπίστωση βασίζεται η χρονοθεραπεία, η θεραπευτική προσέγγιση που υποστηρίζει ότι κάποια φάρμακα, όταν λαμβάνονται την κατάλληλη στιγμή της ημέρας, μπορούν να αποδειχτούν περισσότερο αποτελεσματικά και λιγότερο τοξικά.

Συγκεκριμένα, φάρμακα όπως τα αντικαρκινικά, τα αντισταμινικά, αλλά και τα αναλγητικά, έχουν δράση που διαφοροποιείται ανάλογα με τη στιγμή που αυτά θα ληφθούν.«Το πεδίο εφαρμογής της χρονοθεραπείας επιτρέπει τη θεραπεία προβλημάτων που δεν είναι σοβαρά, όπως, για παράδειγμα, το τζετ-λαγκ, αλλά και χρόνιων προβλημάτων, όπως οι ημικρανίες, το άσθμα, ο διαβήτης, οι ρευματισμοί, αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα» αναφέρει στο βιβλίο του με τίτλο «Οι ρυθμοί του σώματος» ο δρ Μαρκ Σομπ.

Έρευνες έχουν εξάλλου δείξει ότι, για παράδειγμα, η καρδιά και τα αγγεία αποκαθίστανται κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι κάποιες ομάδες φαρμακευτικών ουσιών που συνταγογραφούνται για την υπέρταση και την καρδιακή ανεπάρκεια έχουν τη μάξιμουμ επίδρασή τους στην καρδιακή λειτουργία όταν λαμβάνονται πριν από τον βραδινό ύπνο, ενώ η δράση τους κινείται στα επίπεδα ψευδοφάρμακου όταν λαμβάνονται το πρωί!

Επιπλέον, η χρονοβιολογία, όπως επισημαίνεται, ανέτρεψε πλήρως την κλινική και θεραπευτική προσέγγιση της κατάθλιψης και της αϋπνίας, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στον αποσυντονισμό του εσωτερικού μας ρολογιού. Ο ρυθμός αυτού του ρολογιού μπορεί να διαταραχθεί από ένα τραύμα, έναν όγκο ή και από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αν ο βηματοδότης του εγκεφάλου καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον συντονισμός ανάμεσα στα κυτταρικά επιμέρους ρολόγια. Ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ακτινοβολίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ακόμη και οι νυχτερινές βάρδιες μπορούν να αλλάξουν τον ρυθμό του εσωτερικού μας ρολογιού» εξηγεί ο δρ Φρανσίς Λεβί, ερευνητής, ειδικευμένος σε θέματα χρονοθεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα έχει καταπιαστεί για τα καλά με τη χρονοθεραπεία και έχει πάρει ήδη το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων το πρώτο φάρμακο που είναι «χρονοβιοπρογραμματισμένο».

Πρόκειται για ένα κορτικοειδές που αποστολή έχει να αντιμετωπίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και λαμβάνεται ακριβώς στις 10.00 το βράδυ προκειμένου να δώσει το μάξιμουμ της αποτελεσματικότητάς του στις 5.00 τα ξημερώματα.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *