Ένα μήλο την ημέρα για πιο υγιή καρδιά

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα μήλο την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των σημαντικών παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Ο ερευνητής Dr. Bahram Arjmandi, του Πανεπιστημίου Florida State, σημειώνει ότι δεν περίμενε ποτέ πως η κατανάλωση μήλων μειώνει σε τέτοια έκταση την «κακή» χοληστερόλη, ενώ αυξάνει τη χοληστερόλη HDL κατά 4% περίπου.Στην έρευνα, 160 γυναίκες μεταξύ 45 και 65 ετών χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Κάθε μέρα, για ένα χρόνο, γυναίκες της μιας ομάδας κατανάλωναν αποξηραμένα μήλα και οι υπόλοιπες δαμάσκηνα. Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις αίματος στους 3, 6 και 12 μήνες, για να αποτυπωθούν οι αλλαγές στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σχετικά με την αιτία που θα μπορούσε να εξηγήσει τις ωφέλιμες ιδιότητες των μήλων, οι ερευνητές ξεχώρισαν 2 ουσίες του φρούτου. Έναν υδατάνθρακα, γνωστό ως πηκτίνη και μια ομάδα αντιοξειδωτικών, γνωστών ως πολυφαινόλες.
Οι ωφέλιμες για την καρδιά ιδιότητες των συγκεκριμένων ουσιών έχουν φανεί σε προηγούμενες έρευνες σε ζώα.
Τα μήλα έχουν λίγες θερμίδες και περιέχουν βιταμίνη C και A.

Ο Dr. Arjmandi δήλωσε ότι οι γυναίκες στην ομάδα μήλων έχασαν κατά μέσον όρο 1,5 κιλό και πρόσθεσε ότι η πηκτίνη θα μπορούσε να ευθύνεται για την απώλεια βάρους. Η πηκτίνη αυξάνει τον κορεσμό, μειώνοντας την αποβολή τροφής από το στομάχι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η έρευνα παρουσιάζεται στο συνέδριο Πειραματικής βιολογίας που πραγματοποιείται την τρέχουσα εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *