Έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε καρκίνο του μαστού

Γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο μαστού, αναφέρει νέα έρευνα.

Αρκετές έρευνες είχαν υποδείξει σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό. Ωστόσο, η νέα έρευνα είναι μεταξύ των πρώτων που εξετάζουν την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης και της αρνητικής πρόγνωσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε 155 ασθενείς με καρκίνο μαστού τους μήνες πριν ή μετά την εγχείρηση.

Ανακάλυψαν ότι μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονταν προγνωστικά με την παρουσία βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με περισσότερο επιθετικούς όγκους.

Γυναίκες με τριπλά αρνητικούς όγκους, που δεν ανταποκρίνονται σε ορμονικές θεραπείες, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με γυναίκες με άλλα είδη καρκίνο μαστού.
Οι τριπλά αρνητικοί όγκοι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και τείνουν να εμφανίζουν χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με άλλους καρκίνους μαστού.

Ο Luke Peppone,σημειώνει ότι παρατήρησε χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε ασθενείς με καρκίνο στο μαστό με χειρότερους προγνωστικούς δείκτες.

Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για τον καρκίνο μαστού μεταξύ Ιανουαρίου 2009 και Σεπτεμβρίου 2010.

Με βάση εξέταση που πραγματοποιήθηκε εντός έτους πριν ή μετά την εγχείρηση, οι ασθενείς θεωρήθηκαν ότι είχαν είτε επαρκή (32 ng/mL ή μεγαλύτερα) είτε ανεπαρκή (λιγότερα από 32 ng/mL) επίπεδα βιταμίνης D.

Όλες οι ασθενείς υποβλήθηκαν επίσης σε σχετικά νέα εξέταση που έχει σχεδιαστεί για να προβλέπει τον κίνδυνο υποτροπής με βάση την παρουσία γονιδίων που έχουν εντοπιστεί με τον καρκίνο μαστού.

Οι ερευνητές ανέφεραν σημαντική σχέση μεταξύ των μειωμένων επιπέδων βιταμίνης D και των αυξημένων τιμών στα προγνωστικά τεστ.

Οι Αφροαμερικανίδες και οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν ανεπαρκή επίπεδα σε σχέση με μεγαλύτερες, λευκές γυναίκες.

Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζουν το αποτέλεσμα σε γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό, ο Peppone σημειώνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό από τις ακτίνες του ήλιου. Περιέχεται στον σολομό, τον τόνο και άλλα λιπαρά ψάρια και προστίθεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, ειδικοί συμφωνούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκτά κάποιος αρκετή βιταμίνη D μόνο από τις τροφές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Annals of Surgical Oncology».

Πηγή:iatronet
www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=14674

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *