«Θέλουμε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον»

Στο panel των ομιλητών της συζήτησης μεταξύ του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα, Bob Traa, του υπουργού Οικονομικών και … Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των παραγωγικών, φορέων και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας, συμμετείχε και ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Ο κ. Φρουζής, Αντιπρόεδρος της Novartis Hellas και Γενικός Γραμματέας του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), αναλαμβάνοντας πρόσφατα και τη θέση του Γενικού Διευθυντή της εταιρίας συμμετείχε στη συζήτηση, με το διευρυμένο ρόλο του ως εκπροσώπου τόσο της Φαρμακοβιομηχανίας όσο και της εταιρίας Novartis Ηellas, η οποία και υποστήριξε τη διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου.

Ο κ. Φρουζής μέσα από την τοποθέτησή του ανέδειξε καίρια ζητήματα για τη φαρμακοβιομηχανία στο σημερινό περιβάλλον, το μέγεθος της συμβολής του κλάδου στην προσπάθεια εξοικονόμησης δημοσίων πόρων, στη μεταρρύθμιση που συντελείται στο χώρο της Υγείας αλλά και στη συνεισφορά του κλάδου και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, πολυεθνικών και ελληνικών, για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο κ. Φρουζής τόνισε μεταξύ άλλων «όσο δεν στηρίζουμε τις Φαρμακευτικές επιχειρήσεις είτε πολυεθνικές είτε σοβαρές ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο, τόσο τα έσοδα θα είναι συνεχώς μικρότερα, τόσο η κοινωνική και η οικονομική προσφορά των επιχειρήσεων θα μειώνεται και τόσο η ανεργία θα εκτοξεύεται κάθε 3μηνο».

Ανέφερε ότι από το τέλος του 2009 λόγω της επερχόμενης κρίσης η φαρμακοβιομηχανία είχε προτείνει μία σειρά από συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα. Τα περισσότερα απ΄ αυτά υιοθετήθηκαν και είχαν ως κατάληξη, σε 2 χρόνια (2010-2011), τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από 2 δισ. ευρώ, μειούμενη δηλαδή κατά 33% και κατ’ επέκταση μεγάλο πλήγμα στο τζίρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα για το 2012, προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω η δαπάνη κατά περίπου 800 εκατομμύρια στα ταμεία και νοσοκομεία γεγονός που σημαίνει πολύ πρακτικά, ότι σε τρία χρόνια 2010, 2011, 2012, θα έχουμε μείωση 3 δισ. ευρώ στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή μείωση κατά 45%. Όταν μάλιστα παραμένουμε απλήρωτοι με χρέη δισ. ευρώ που συσσωρεύονται από Νοσοκομεία και ΙΚΑ.

Ο κ. Φρουζής υπογράμμισε ότι η δημόσια δαπάνη στο φάρμακο αντιπροσωπεύει το 2011 το 16% στη συνολική δαπάνη υγείας και το 12% στα συνολικά κόστη των Νοσοκομείων. Άρα υπάρχει ένα υπόλοιπο της τάξεως του 85% που δεν είναι φάρμακο αλλά είναι κόστη υγείας. «Για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της υγείας, σαφώς πρέπει να εξορθολογισθεί και το υπόλοιπο 85% και όχι μόνο να ξεζουμίζουμε εντός ή εκτός εισαγωγικών το φάρμακο», είπε.

Σημείωσε δε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το μόνο μέτρο που πραγματικά που μπορεί να έχει ένα βιώσιμο αποτέλεσμα στην εξοικονόμηση των δαπανών, καθώς μπορεί να ελέγξει τη συνταγογράφηση και να επιφέρει άμεσα περαιτέρω εξοικονόμηση στο Κράτος.

Πολύ σημαντική ήταν και η τοποθέτησή του σχετικά με την ανταμοιβή των Καινοτόμων Φαρμάκων. Συγκεκριμένα τόνισε ότι, θα πρέπει η πολιτεία να δώσει κίνητρα και να ανταμείψει τις καινοτόμες φαρμακοβιομηχανίες αλλά και την έρευνα & ανάπτυξη με στόχο τη διατήρηση και προσέλκυση ελληνικών και ξένων κεφαλαίων για έρευνα αλλά και προς όφελος της Ανάπτυξης της χώρας, του Επιστήμονα και του Ασθενή.

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη Novartis Hellas ως παράδειγμα για την προστιθέμενη αξία που προσφέρει μια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. «Η Novartis», είπε, «είναι μια εταιρεία που υπάρχει παντού στον κόσμο, με τεράστια προσήλωση στην καινοτομία και στην έρευνα, όπου περίπου το 20% του τζίρου της επανεπενδύεται ετησίως στην έρευνα, leader στην κατηγορία της, με πάνω από μισό δις δολάρια στην Ελλάδα το 2010.

Στην Ελλάδα έχει έντονη outsourced παραγωγική διαδικασία πολλών εκατομμυρίων τεμαχίων, ενώ διατηρεί στρατηγικές συμμαχίες με επιλεγμένες ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις δίνοντάς τους μόνο για το 2010 σκευάσματα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Έχει επίσης μια επενδυτική κλινική δραστηριότητα σε Έρευνα & Ανάπτυξη (Research & Development, R&D) και υποστήριξη στην Ελλάδα αξίας 28 εκατομμυρίων δολαρίων και στο σύνολο μια οικονομική συνεισφορά σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, εισφορές, μισθούς, προστιθέμενη αξία παραγωγής και σε λοιπά, που αγγίζει τα 160 εκατομμύρια μόνο το 2010!

Ο κ. Φρουζής έκλεισε την ομιλία του στο συνέδριο με τη φράση: «Εγώ αυτό που θα ήθελα να ζητήσω και από τον εκπρόσωπο του IMF αλλά και από τον υπουργό είναι το απλούστερο. Θέλουμε παρά την κρίση ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον ως φαρμακοβιομηχανία, εφόσον αναγνωρίζετε κι εσείς ότι κάνουμε το χρέος μας. Ένα περιβάλλον, που δε θα είναι επίμονα εισπρακτικό και εναντίον του φαρμάκου.

Το μοντέλο αυτό δεν είναι βιώσιμο ούτε για μας αλλά ούτε για τη χώρα. Χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον που δε θα φθονεί τις υγιείς επιχειρήσεις, και που δε θα φοβίζει και αποθαρρύνει τους μετόχους μας και τους εταίρους μας εκτός συνόρων. Πιστεύω ότι αυτά τα οποία ζητούμε είναι η μόνη πρακτική συνταγή για να ξεφύγουμε όλοι μαζί από αυτή την καθίζηση που περνάει η χώρα μας».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *