Ενεργοποιήστε γρήγορα το μεταβολισμό σας

ην ηλικία ή το φύλο αλλά όποια κι αν είναι η γενετική σας μοίρα, έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε εκ νέου τον μεταβολισμό σας. Έτσι θα καίει περισσότερες θερμίδες και εσείς θα χάσετε βάρος πιο εύκολα.

1. Τρώτε συχνά

Με το να στερείτε το φαγητό από τον οργανισμό σας επιβραδύνετε τον μεταβολισμό σας καθώς το σώμα σας προσπαθεί να αντισταθμίσει τη μειωμένη λήψη τροφής ελαττώνοντας το ρυθμό με τον οποίο την καίτε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεταβολικός σας ρυθμός να πέσει κατά 15-20%. Εάν κάνετε δίαιτα η καλύτερη στρατηγική είναι να μη λαμβάνετε ποτέ λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα.

2. Δυναμώστε τους μυς σας

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα κιλό μυών καίει περίπου μεταξύ 28 και 100 θερμίδες τη μέρα ενώ ένα κιλό λίπους δεν καίει τίποτα. Όσο περισσότερο αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα τόσο περισσότερη ενέργεια θα χρησιμοποιεί το σώμα σας και τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε λοιπόν να εντάξετε 2 – 3 φορές την εβδομάδα στο πρόγραμμα γυμναστικής σας κάποιες ασκήσεις με βάρη.

3. Κοιμηθείτε 8 ώρες

Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο, τα χρόνια προβλήματα ύπνου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες, με συνέπεια την αυξημένη πείνα και την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος η έλλειψη ποιοτικού ύπνου θα παρεμποδίσει την προσπάθειά σας.

4. Τρώτε αρκετές πρωτεΐνες

Οι μύες αποτελούνται βασικά από πρωτείνη. Έτσι, χωρίς την απαραίτητη λήψη πρωτεϊνών σημειώνεται απώλεια μυϊκού ιστού. Χρειάζεστε τουλάχιστον 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους κάθε μέρα. Για μια γυναίκα 65 κιλών αυτό μεταφράζεται σε 65 γραμμ. πρωτείνης. Αν τρώτε για παράδειγμα δημητριακά και γάλα για πρωινό, ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και τυρί και ένα κυπελλάκι γιαούρτι για γεύμα ή ένα ποτήρι γάλα το βράδυ θα πετύχετε το στόχο σας.

5. Μειώστε το στρες

Είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον βραδινό σας ύπνο με συνέπεια και πάλι ένα χαμηλό μεταβολισμό. Σύμφωνα με μελέτες όσοι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους συνήθως κάνουν κραιπάλες στο φαγητό ή ακολουθούν ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής παραλείποντας γεύματα ή παίρνοντας διαιτητικά χάπια, που προκαλούν μεγάλη ζημιά στον μεταβολισμό.

6. Αποφύγετε τη ζάχαρη και μειώστε το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων είναι πιθανό να οδηγήσει στην αποθήκευσης τους σε λίπος το οποίο καίει λιγότερες θερμίδες από τον άλιπο σωματικό ιστό. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας που έχει ως αποτέλεσμα τα χαμηλά επίπεδα μεταβολισμού.

Πηγή: omorfamistika.gr

Διαβάστε ακόμη...

 • Κωνσταντίνος Ν. Παύλου

  Μα επιτέλους, αυτά και άλλα πολλά σχετικά με το τι επηρεάζει τον μεταβολισμό και πως αυξάνει η μειώνεται η λειτουργία του, είναι γνωστά από την δεκαετία του 80. Θα πρέπει αυτοί που ελέγχουν τις αναρτήσεις, στην αξιόλογη κατά τα άλλα ιστοσελίδα σας, να γνωρίζουν και πέντε πράγματα σχετικά με την λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος. Απλά, η Ιατρική η Διαιτολογική ιδιότητα κάποιου δεν αρκούν για να δίνουν σε κάποιον το δικαίωμα να παρουσιάζεται σαν ειδήμονας επί παντός επιστητού. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με σχετικούς άσχετους.

  • Dr. V. Moustakas

   Οφείλω να διαφωνήσω … ιδιαίτερα αξιόλογο αρθρο το οποίο όλα οσα αναφέρει
   ισχύουν, χωρις υπερβολες και χωρις να ειναι ελλιπες, μαλιστα επειδη τα εχει τοσο
   οραια ταξινομημενα μολις το διαβασα αποφασισα να το εκτυπωσω για να το κρατησω
   και σε εντυπη μορφη.

   Συγχαρητηρια ! Συνεχιστε την καλη δουλεια !!!

   • PostDoc Dr. M. Genias

    Οφείλω να παρατηρήσω κ. Moustakas (αν υπάρχετε) ότι ένας Dr. όφειλε να διαβάζει πιο συχνά και να μην εντυπωσιάζεται από πράγματα που είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες και μάλιστα σε σημείο του να εκτυπώνει αρθρίδια περί διατροφής από ένα site λαϊκής ιατρικής.